ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣO Σταμάτης Σπανουδάκης κατηγορεί την «Νέα Δημοκρατία» για την «Επιτροπή 2021»

O Σταμάτης Σπανουδάκης κατηγορεί την «Νέα Δημοκρατία» για την «Επιτροπή 2021»

Του Γιώργου Πισσαλίδη

Ένας από τους ελάχιστους παραδοσιοκράτες καλλιτέχνες στην Ελλάδα είναι ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης. Από το 1974 που επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι, έδειξε την συμπάθεια στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την αγάπη του για τον Χριστό. Η χριστιανική πλευρά του έργου του περιφρονήθηκε και αργότερα απαγορεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ. Tην ίδια στάση κράτησαν οι ελληνες κριτικοί και τα «λάιφστάυλ» περιοδικά για τα ινστρουμένταλ άλμπουμς για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ο ίδιος δήλωσε κάποτε στον γράφοντα ότι ζούμε σε μια εποχή προοδευτικής ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Και όμως αυτός που κάποτε ήταν γνωστός ως ένας από τους λίγους δεξιούς καλλιτέχνες απέρριψε την Νέα Δημοκρατία για την πνευματική και πολιτική δειλία και την κατηγόρησε ότι έχει το σύνδρομο της πόρνης που βρήκε τον νταβατζή της στους Βενιζέλους και τις Φώφες.

Ο γλυκύτατος Σπανουδάκης δεν άντεξε φαίνεται όλη την εθνομηδενιστική διανόηση του Σημίτη και τους οθωμανολάγνους ξένους ιστορικούς που μάζεψε η Νέα Δημοκρατία μέσω Αγγελοπούλου στην «Επιτροπή 2021 και έγραψε στον λογαριασμό του στο φέησμπουκ:
«Δεν θα έγραφα αυτά τα λίγα λόγια, αν δεν έβλεπα και άκουγα τι, αλλά κυρίως ποιοί μας ετοιμάζουν τις γιορτές, για το 1821.
Πόσο απροκάλυπτα πιά, δυστυχώς όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις μας και τα υπάκουα παρακλάδια και παπαγαλάκια τους, με το πρόσχημα της εορτής των 200 χρόνων, προσπαθούν και εκ’ δεξιών πια τώρα, να πληγώσουν και να γκρεμίσουν, όλα όσα είμαστε, πιστεύουμε και αγαπάμε. Καλύτερα να ανέθεταν τις γιορτές τους, στο Τουρκικό υπουργείο πολιτισμού, αν βέβαια υπάρχει κάτι τέτοιο.

Οι Τούρκοι τουλάχιστον, θα σεβόντουσαν νομίζω αυτήν την ηρωική χούφτα ανθρώπων, που γονάτισε «για του Χριστού την πίστη την αγία», την «παντοδύναμη» αυτοκρατορία τους.

Κρίμα Νέα δημοκρατία, κρίμα κύριε πρωθυπουργέ, κρίμα πρόεδρε της παρ’ ολίγον δημοκρατίας, κρίμα και λοιπές πολιτικές, αδύναμες δυνάμεις.

Μα που πήγαν οι Έλληνες; Πάντως όχι στην βουλή.
Αυτά τα λίγα περί των εορτών και των ανθρώπων που θα μας «διδάξουν» την «πραγματική» ιστορία μας.

Πως βρε παιδιά μου, θα καταφέρετε να βγάλετε απο το αίμα μας, την Ελλάδα πού κυλάει; τούς ήρωες, τους αγωνιστές, τους Αγίους, και τελικά τον ίδιο τον Χριστό; Το Α και το Ω; Ποιοί είστε; ποιόν αντιπροσωπεύετε;

Αυτά γι’ αυτούς λοιπόν, που ένα γλυκό γαλανόλευκο αεράκι θα στείλει κάποια στιγμή, στο έρημο και μοναχικό σπίτι τους, να αναλογίζονται τα «περασμένα μεγαλεία» τους και ελπίζω, το τί «προσέφεραν» στην πατρίδα τους.

Στα δικά μας τώρα. Εγώ όπως ξέρετε γράφω για το 1821. Σάς έπαιξα και ένα απόσπασμα τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο. Γράφω και για να απαντήσω σε όλους αυτούς και πολλούς άλλους, με το μόνο όπλο που διαθέτω. Την μουσική. Κυρίως όμως, για να τιμήσω πραγματικά το 1821. Όπως κάνω χρόνια τώρα για τον Αλέξανδρο, τον Ιωάννη, τον Κων/νο Παλαιολόγο, τον Πλαστήρα, την Πόλη, την Σμύρνη, την Ηλιοποτισμένη, και βέβαια την Δέσποινα και τον Χριστό.

Και με την ματαιοδοξία του καλλιτέχνη, αλλά και την σιγουρία του μουσικού μου παρελθόντος, ελπίζω ότι όταν η σκόνη κατακαθήσει και έκαστος κατεργάρης επιστρέψει στον πάγκο του, αυτή η μουσική θα μείνει στα αυτιά και τις ψυχές σας. Και των παιδιών σας.

Σαν προσευχή, σαν γαλάζια κυματιστή ανεπαίσθητη αύρα, ελληνικού δειλινού.
Πάντα Θεού θέλοντος».

Μοιραστείτε