ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑO παραδοσιοκράτης Νικολάι Γκόγκολ

O παραδοσιοκράτης Νικολάι Γκόγκολ

Γιώργος Πισσαλίδης

Σαν σήμερα στις 31 Μαρτίου 1809 γεννήθηκε ο παραδοσιοκράτης πατέρας του Ρώσικου ρεαλισμού Νικολάι Βαίλιεβιτς Γκόγκολ. Υπήρξε ο συγγραφέας του “Ταρας Μπούλμπα” της ιστορίας ενός Κοζάκου από το Ζαπόρτσιν και των “Νεκρών Ψυχών” για την δουλοπαροικία. Είναι επίσης για μια σειρά από έργα όπως “Το Παλτό”, “Ο Επιθεωρητής” και το “Ημερολόγιο ενός τρελλού” που χαρακτηρίζονται γκροτέσκο χιούμορ και την σάτιρα εναντίον της γραφειοκρατείας της εποχής του.

Όμως παρόλο που πολλοί σύγχρονοι αναγνώστες του η θεατές των έργων του τον θεωρούν αντι-τσαρικό, ο ίδιος κάθε άλλο παρά αυτό ήταν. Είχε δε σοκαριστεί όταν διάβασε ότι ο “Επιθεωρήτής” του θεωρήθηκε καταδίκη της τσαρικής κυβέρνησης. Στην “Επιλογή από την αλληλογραφία” του θεωρούσε ότι δεν φταίει το πολιτικό σύστημα, αλλά η ηθική αποτυχία του ανθρώπου και αυτό που αληθινά στατίριζε στα έργα του ήταν τα ελαττώματα των συμπατριωτών του. Μάλιστα υπερασπιζόταν την Απόλυτη Μοναρχία των Τσάρων και την δουλοπαροικία. Μετά από αυτό, ο κομμουνιστής Βησσαρίων Μπελίνσκυ, που τον στήριζε μέχρι τότε, του επιτέθηκε σφοδρά.

Στην ουσία, ο Γκόγκολ ήταν Σλαβόφιλος που πίστευε σε μια θεόσταλτη αποστολή τόσο για τον Οίκου των Ρομανώφ, όσο και για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μάλιστα , όπως και ο Ντοστογιέφσκυ επιτίθετο σε όσους ήθελαν μια Συνταγματική Μοναρχία και την διάλυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μοιραστείτε