Ο θρύλος της κάντρυ Γουίλλυ Νέλσον κέρδισε το Γκράμμυ για Καλύτερο Άλμπουμ Τραγουδιστή Παραδοσιακής Ποπ για το άλμπουμ Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin, στα χθεσινά βραβεία Γκράμμυ (12 Φεβρουαρίου)
Πρόκειται για μια κατηγορία που καθιερώθηκε από το 1992 όταν η Νάταλι Κόουλ κέρδισε το Γκράμμυ Καλύτερου Τραγουδιού Παραδοσιακής Ποπ με το “Unforgettable”, το δημιουργήμένο μέσω της τεχνολογίας με τον πατέρα της Νάτ Κίνγκ Κόουλ. Είναι δε αφιερωμένο στην επανεκτίμηση και επανερμηνεία (συνήθως από σύγχρονους ποπ και ροκ σταρς) του Κλασσικού Αμερικάνικου Ρεπερτορίου (Great American Songbook). Ήτοι τραγουδιών από συνθέτες του μιούζικαλ από την δεκαετία του ’30 μέχρι την δεκαετία του 60 (Τζωρτζ Γκέρσουίν, Κόουλ Πόρτερ, Χάρολντ Άρλεν, Ρότζερς και Χάμμερστάιν) που έγιναν στάνταρντς της τζαζ και της παραδοσιακής ποπ (Φρανκ Σινάτρα, Τζούντυ Γκάρλαρντ, Νατ Κίνγκ Κόουλ κλπ)
H νίκη του Νέλσον ανακοινώθηκε στην απευθείας μετα΄δοση της Πρεμιέρας των Γκράμμυ πριν το βιντεοσκοπημένο σώου μεταδοθεί από την τηλεόραση. Όμως λόγω ασθένειας, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για να το πάρει.
Το άλμπουμ Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin είναι μια συλλογή τραγουδιών του Τζωρτζ και Άϊρα Γκέρσουίν όπως “Someone Over to Watch Me”, “I Got Rhythm” και “Summertime”. Yπάρχουν δε δύο ντουέτα με την Σύντι Λώπερ και την Σέρυλ Κρόου στα “Let’s Call the Whole Thing Off” και Embraceable You” αντίστοιχα. Η παραγωγή του δίσκου είναι των Μπάντυ Κάνον και Ματ Ρόλλινγκς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουίλλυ Νέλσον ηχογραφεί ένα άλμπουμ με τραγούδια του Κλασσικού Αμερικάνικου Ρεπερτορίου. Στην δεκαετία του 70, όταν χαρις στο “κίνημα των παρανόμων” στα κονσέρτα του έφερνε δίπλα δίπλα καουμπόυδες και μακρυμάλληδες οπαδούς του ροκ και κέρδιζε πλατινένια άλμπουμς, ηχογράφησε το “Stardust” (1978) κόντρα στις επιθυμίες της εταιρίας του. Ήταν μια συλλογή με τραγούδια των Τζωρτζ και Άιρα Γκερσουίν, του Χόαγκυ Καρμάικλ, του Άιρβιν Μπερλίν και του Ντιουκ Έλλινγκτον, που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο αλμπουμ του.
Με άλλα λόγια ο Νέλσον υπήρξε πρόδρομος της αναβίωσης της παραδοσιακής ποπ και της καθιέρωσης της αντίστοιχης κατηγορίας Γκράμμυ στην οποία ο Τόνυ Μπένετ κέρδισε 13 φορές και ο Μάικλ Μπουμπλέ 6.