ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑO Γκίλμπερτ Τσέστερτον για τον Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

O Γκίλμπερτ Τσέστερτον για τον Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Ο G.K Chesterton για τον σοσιαλιστή George Bernard Shaw και τους λοιπούς «προοδευτικούς» που μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα:
“Αφoύ επέκρινε ως οπισθοδρομικούς πάρα πολλούς ανθρώπους για πάρα πολλά χρόνια, ο κύριος Shaw ανακάλυψε, με την χαρακτηριστική λογική του, πως είναι αμφίβολο αν μπορεί οποιοδήποτε ανθρώπινο ον με δυο πόδια να είναι αρκούντως προοδευτικό. Μπροστά στην αμφιβολία αν γίνεται η ανθρωπότητα να συνδυαστεί με τον προοδευτισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα διάλεγαν εύκολα να εγκαταλείψουν την πρόοδο και να παραμείνουν με την ανθρωπότητα. Ο κύριος Shaw, που δεν ικανοποιείται εύκολα, αποφάσισε να ξεφορτωθεί την ανθρωπότητα με όλoυς τους περιορισμούς της και να συνεχίσει με την πρόοδο ως αυτοσκοπό. Εάν ο άνθρωπος, όπως τον ξέρουμε, είναι ανάξιος της φιλοσοφίας της προόδου, ο κύριος Shaw ζητάει όχι ένα νέο τύπο φιλοσοφίας αλλά έναν νέο τύπο ανθρώπου. Είναι σαν μια νταντά να δίνει ένα μάλλον πικρό φαγητό σε ένα μωρό για κάποια χρόνια και μόλις ανακαλύψει πως δεν είναι το κατάλληλο, αντί να αλλάξει το φαγητό και να ψάξει για καινούργιο, να πετάξει το μωρό από το παράθυρο και να ψάξει για νέο μωρό.”

O Γκίλμπερτ Τσέστερτον (1874- 1936) υπήρξε Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας, ρήτορας, δημοσιογράφος, λαϊκός φιλόσοφος, βιογράφος και κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας. Είναι διάσημος ως δημιουργός του ιερέα- ντετέκτιβ Φάδερ Μπράουν, του οποίου οι ιστορίες έχουν μεταφερθεί δύο φορές στην τηλεόραση. Ακόμα και άνθρωποι που διαφωνούν μαζί του παραδέχονται την απήχηση που έχουν απολογητικά βιβλία , όπως Orthodoxy και The Everlasting Man. Αρχικά υπήρξε πιστός της Αγγλικανικής Εκκλησίας αλλά ασπάστηκε τον Καθολικισμό. Ο Μπερναρντ Σω τον αποκαλούσε «ιδιοφυία κολοσσιαίων διαστάσεων». Σήμερα πολλοί τον θεωρούν συνεχιστή Βικτωριανών συγγραφέων, όπως ο Μάθιου Άρνολντ, ο Τόμας Καρλάυλ, ο Καρδινάλιος Τζων Χένρυ Νιούτον και ο Τζων Ράσκιν. Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εκστρατεία αγιοποίησης του από την Καθολική Εκκλησία.

Για περισσότερα διαβάστε εδω

Μοιραστείτε