ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
12 April, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣMετά από χρόνια περιφρόνησης της ιντελλιγκέντσιας, ο “Nτέηβιντ Κόπερφηλντ” του Ντίκενς σε πλήρη έκδοση στα ελληνικά! 

Mετά από χρόνια περιφρόνησης της ιντελλιγκέντσιας, ο “Nτέηβιντ Κόπερφηλντ” του Ντίκενς σε πλήρη έκδοση στα ελληνικά! 

 του Τηλέμαχου Χορμοβίτη 

Έγραφα τον Δεκέμβριο του 2019 : 

“Ακούγεται αστείο αλλά η ελληνική ιντελιγκέντσια, που δουλεύει στους εκδοτικούς οίκους και αποφασίζει για το ποια βιβλία θα εκδοθούν, σνομπάρει τον σπουδαιότερο συγγραφέα που έβγαλε ο αγγλοσαξωνικός κόσμος από την εποχή του Σαίξπηρ, τον Τσαρλς Ντίκενς.

Στην ελληνική γλώσσα, μπορείς να βρεις τα πάντα από Γουλφ, Τζόυς, Μπέκετ και άλλους συγγραφείς του μοντερνισμού, που τόσο αγαπάνε οι θολοκουλτουριάρηδες, αν όμως ψάξεις για Ντίκενς θα διαπιστώσεις πως από τα 15 μυθιστορήματα του, στα ελληνικά κυκλοφορούν μόνο τα …5 σε πλήρεις εκδόσεις για ενήλικες. (πολλά βιβλία του κυκλοφορούν σε συντομευμένες παιδικές εκδόσεις).

Βλέπετε, ο τεράστιος Ντίκενς είχε υποπέσει στο αμάρτημα του να γράφει βιβλία συναρπαστικά, δημοφιλή, με πλοκή, αρχή, μέση και τέλος, που απευθυνόταν σε όλους και που ήταν κατανοητά από όλους. (όπως έγραψε ο Γκ. Κ. Τσέστερτον “ο Ντίκενς είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν μια σπουδαία λογοτεχνική ιδιοφυϊα έχει τα ίδια λογοτεχνικά γούστα με το κοινό…Ο Ντίκενς δεν έγραφε αυτά που ήθελε ο κόσμος. Ο Ντίκενς ήθελε αυτά που ήθελε ο κόσμος.”). 

Για πολλά χρόνια, οι διανοούμενοι που δούλευαν σε εκδοτικούς οίκους, επηρεασμένοι από τις διδαχές του μοντερνισμού, τέτοια βιβλία τα θεωρούσαν υποδεέστερα, κατάλληλα μόνο για παιδιά. Ένα μυθιστόρημα για να θεωρηθεί σπουδαίο θα έπρεπε να είναι δυσνόητο, βαρετό και ασυνάρτητο. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί τα πράγματα και πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν εκδώσει τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας σε πλήρεις και προσεγμένες εκδόσεις, ο σπουδαιότερος των κλασικών συγγραφέων, ο Τσαρλς Ντίκενς παραμένει, δυστυχώς, παραμελημένος.” 

Tρία χρόνια μετά και τα νέα για τους Έλληνες fans του Ντίκενς είναι καλύτερα από ποτέ : πέρυσι εκδόθηκε από τον “Σμυρνιωτάκη” το “Παλαιοπωλείο” (“Old Curiosity Shop”) σε πλήρη μορφή και με vintage εικονογράφηση, η προηγούμενη έκδοση της “Ωκεανίδας” είχε εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό) και μόλις χθες κυκλοφόρησε από τον “Κέδρο” (και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια ) το βιβλίο που ο Ντίκενς θεωρούσε το πιο αυτοβιογραφικό και πιο αγαπημένο του μυθιστόρημα, ο “Ντέιβιντ Κόπερφιλντ”, σε μια σκληρόδετη έκδοση 1130 σελίδων σε μετάφραση Άρη Σφακιανάκη και Ηρώς Σκάρου. 

Και για να δείτε πόσο δικαιολογημένη ήταν η γκρίνια μου το 2019 : εκατόν εβδομήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στη Βρετανία, είναι η πρώτη φορά που ο “Ντέιβιντ Κόπερφιλντ”, ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία παγκοσμίως, εκδίδεται σε πλήρη μορφή στα ελληνικά! 

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ ήδη ξέρω τι θα διαβάσω αυτές τις γιορτές!

Μοιραστείτε