ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΜια Μεσαιωνική Βραδυά στις “1002 Νύχτες” 

Μια Μεσαιωνική Βραδυά στις “1002 Νύχτες” 

του Γιώργου Πισσαλίδη 

Τα τελευταία 25 -30 χρόνια είδαμε τον λιβελλοποιημένο Μεσαίωνα να γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της ποπ κουλτούρας, από την κινηματογραφική τριλογία του “Άρχοντα των Δακτυλιδιών” και το Games of Throne στους Dead Can Dance και τους Wardruna και οτιδήποτε έχει σχέση με την κουλτούρα των Βίκινγκς. 

Επίσης τα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ άρχισαν να φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Ελληνικής Γης. Επόμενο  είναι να δημιουργούνται και στην Αθηνα ειδικές βραδυές με σημαντικές ομάδες Μεσαιωνικών Αναπαραστάσεων και καλλιτεχνών,  που δεν πάιζουν μόνο μεσαιωνικές αλλά και Κέλτικες και Ελληνικές παραδοσιακές μουσικές 

Μία τέτοια βραδιά λαμβάνει χώρα στην μουσική σκηνή “1002 Νύχτες” (Καραϊσκάκη 10 στου Ψυρρή) την Κυριακή 5 Νοεμβρίου  στις 8 μ.μ  η ιδέα και οργάνωση παραγωγής είναι της Astrid Λαμπρινής Γιώτη Andersson και του Ηλία Πατρινού

Πρώτη συμμετοχή η ομάδα Griffin-HSHR με ιστορική ξιφασκία και μεσαιωνικούς χορούς 

Με έδρα την Ελλάδα, η Κοινότητα Griffin-HSHR αποτελεί μια πολυπολιτισμική ομάδα αναβιωτών και εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών.

Η ιδέα και η δημιουργία της κοινότητας Griffin-HSHR οφείλονται στο αμείωτο ενδιαφέρον τους για την διερεύνηση ιστορικών εποχών, καθώς και στο πάθος, την επικεντρωμένη προσοχή και την αφοσίωσή τους στο να βλέπουν τα έργα της ομάδας -εμπνευσμένα από περασμένους αιώνες- να ολοκληρώνονται.

Εστιάζουν όχι μόνο στην επίδειξη κοστουμιών με ιστορική εγκυρότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και στις δεξιότητες και τις χειροτεχνικές εργασίες των αναβιωτών, όπως η παραδοσιακή σιδηρουργία, η ξυλουργική και η κατασκευή ενδυμασιών.

Υπεύθυνος ομάδας : Παναγιώτης Παπανικολάου 

Η ομάδα έχει συνολικά 9 μέλη .

Στην Μεσαιωνική Νύχτα θα συμμετέχουν οι : 

Eduard Peschanskyy

Φίλιππος Σπανόπουλος 

Δημήτρης Γκιριτζιώτης

Γιώργος Σχοινάς

Λία Γκιριτζιώτη

Κατερίνα Δούλφη

Οι Black Harem είναι μια ομάδα χορού με δασκάλα την Eleni Iosif, αλλά και μια tribal belly dance troupe. Σχεδόν δέκα χρόνια γεμίζουν τελετουργική ατμόσφαιρα τα σκοτεινά σοκάκια της Αθήνας.. Με αγάπη στην ατμόσφαιρα, στο σκοτάδι, στο απόκοσμο και στο σαγηνευτικό, γυρνάνε την Ελλάδα χορεύοντας.

Belo-Tanos  είναι ένα μουσικό σχήμα με γκάιντες και τύμπανα (drum & pipe band) που παίζουν μουσική από τις Κέλτικες χώρες, μελωδίες από την εποχή του Μεσαίωνα και σκοπούς της Μεσογείου..

Η μουσική τους προέρχεται από τις λαϊκές παραδόσεις των λαών που ψυχαγωγούνταν από περιπλανώμενους μουσικούς και ζούσαν στην ύπαιθρο.

Δημιουργούν ένα εκστασιακό γλέντι εποχής με αρχέγονους ήχους όπως τα βούκινα, η γκάιντα και τα κρουστά.

Έχουν συμμετάσχει σε διαφορά Φεστιβάλ όπως τα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ Χίου και Ανδραβίδας, το Athens Celtic Music festival, το Athens Irish Festival, το Fantasy Festival κ.α., και σε διαφορά happening εποχής.

Τα μέλη αποτελούν: 

Ιωάννης Κουλιανός-βρετόνικες γκάιντες, ζουρνάς 

Ηλίας Πατρινός-bodhrán

Ηλιάνα Αντωνιάδου -νταούλ

Οι Solastas είναι το δεύτερο μουσικό σχήμα που θα εμφανιστεί ζωντανά στην Μεσαιωνική Βραδυά 

Οι Sòlastas παίζουν Κέλτικη και Σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική, αλλά και world music. Τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλλάχια Όρη, τη, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλωνίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.

Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis ensemble», πάνω σε ένα solo project που είχε ήδη  ξεκινήσει η Λαμπρινή Astrid Γιώτη Andersson από το 2000, ειδικευμένη στην Ιρλανδία,Σκωτία και Σουηδία και πρωτοπόρος στην προώθηση και διδασκαλία των  Ιρλανδικών ,Σκωτσέζικων και Σουηδικών παραδοσιακών τραγουδιών στην Ελλάδα.

Η μπάντα έχει προωθήσει την Σκανδιναβική, Βόρεια και Sami παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα μέσω του ρεπερτορίου που παίζει, αλλά και λόγω του οργάνου που υπάρχει στο σχήμα (nyckelharpa – άυλη κληρονομιά της Σουηδίας). Συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής από το 2014, καθώς και άλλα projects με την Ιρλανδική Πρεσβεία  σε συνεργασία με τον Ελληνο Ιρλανδικό σύλλογο.

Σε αυτήν την υπέροχη βραδια υπάρχουν και ειδικοί καλεσμένοι: 

Οι Gondor’s Batallions που έχουν πάρει το όνομα τους από τον “Άρχοντα των Δακτυλιδιών” είναι μια ομάδα Μεσαιωνικών Αναπαραστάσεων που στήνουν τουρνουά σπαθασκίας και αυτοχαρακτηρίζονται “μια ομάδα φίλων,  τεχνιτών, καλλιτεχνών παθιασμένων με τον κόσμο του φανταστικού”  

Ο Ισίδωρος Πάτερος θα συμμετάσχει σε αυτή την σπάνια μουσική βραδιά μεσαιωνικής μουσικής, ως εκπρόσωπος του ελληνικού (κρητικού) τραγουδιού! 

Θα τραγουδήσει και θα παίξει σπάνια αποσπάσματα του Ερωτόκριτου, πάνω σε παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες δικές του μελωδίες παιγμένες με μαντόλα και μπουλγαρί και με την συνοδεία της εξαιρετικής Λαμπρινής Γιώτη Luskentyre Rodel Livieratou στην νικελχάρπα

Μοιραστείτε