ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
20 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ“Mουσική διαδρομή σε Βυζαντινά Ίχνη” στο Ηρώδειο με τον Βασίλη Σκουλά και τον Μιχάλη Πασχαλίδη  

“Mουσική διαδρομή σε Βυζαντινά Ίχνη” στο Ηρώδειο με τον Βασίλη Σκουλά και τον Μιχάλη Πασχαλίδη  

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΙΧΝΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

ΗΡΩΔΕΙΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Πιάνο, ενορχηστρώσεις, μουσική επιμέλεια

ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια μουσική διαδρομή σε βυζαντινά μουσικά μονοπάτια, με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Μια διαφορετική μουσική παράσταση, με τον εμβληματικό ερμηνευτή της Κρήτης Βασίλη Σκουλά, σε μια συνάντηση του με τον αγαπημένο και δημοφιλή τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη και τον θρυλικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης. Τον Ιστορικό Όμιλο που ίδρυσε ο αείμνηστος, κρητικός , πολιτικός  Παύλος Βαρδινογιάννης για να τον συνοδεύει σε ταξιδιού στο εξωτερικό και να συστήνει τον πολιτισμό και την λεβεντιά της Κρήτης, στο εξωτερικό. Ο Όμιλος Βρακοφόρων έχει λαμπρή ιστορία πενήντα χρόνων περίπου έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας σε μεγάλες διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων και θεωρείται θεματοφύλακας της γνήσιας κρητικής παράδοσης.

Οι εμφανίσεις του είναι εντυπωσιακές και αφήνουν  ηχηρό απόηχο. Την απόβαση του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης από το Ρέθυμνο λοιπόν αναμένουμε με μεγάλό ενδιαφέρον με χορούς και έθιμα κρητικά που έχουν τις ρίζες τους και στην  Βυζάντινη Κρήτη.

Μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού (5 Σεπτεμβρίου), για να  πραγματοποιηθεί καμπάνια στα σχολεία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Στη συναυλία θα ακουστούν βυζαντινά μέλη, ριζίτικα τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στα βυζαντινά χρόνια και αρχέγονοι τελετουργικοί κι εκστατικοί χοροί της Κρήτης, διαγράφοντας μια μουσική πορεία σε βυζαντινά ίχνη, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν τραγούδια σύγχρονων δημιουργών που μεταλαμπαδεύουν αυτή την παράδοση, με επίκεντρο τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένα από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων που θα ενώσει τον χρόνο, και τα ακούσματα που έχει μεταγγίσει το Βυζάντιο στο παρών της ελληνικής μουσικής. 

Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά τα τραγούδια ερμηνεύουν ο εμβληματικός Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ο κορυφαίος πρεσβευτής μιας πολύτιμης μουσικής παράδοσης με μοναδική αισθητική, λυρισμό και δύναμη έκφρασης, καθώς και ο δημοφιλής και σημαντικός τραγουδοποιός Μιλτος Πασχαλίδης, ο οποίος έχει ιδιαίτερη βιωματική σχέση με τη μουσική της Κρήτης, κι έχει κατορθώσει να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα και την δύναμή της στην σύγχρονη εποχή με έντονη προσωπική σφραγίδα. Στο πιάνο η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχει επίσης την καλλιτεχνική διεύθυνσή της βραδιάς και έχει επιμεληθεί και τις ενορχηστρώσεις, γνωστή από την πολύχρονη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, που μας έχει χαρίσει αξιομνημόνευτες συναυλίες στο Ηρώδειο στο πλευρό του συνθέτη.

Έκπληξη της βραδιάς η συμμετοχή  του ιστορικού Ομίλου  Βρακοφόρων Κρήτης, αληθινός θεματοφύλακας και γνήσιος συνεχιστής της Κρητικής Παράδοσης, καθώς  για μισό αιώνα έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε κορυφαίες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η συναυλία «Μουσική Διαδρομή σε Βυζαντινά Ίχνη», με αφετηρία γνώριμους βυζαντινούς ήχους και ριζίτικα τραγούδια, παρουσιάζει τη σχέση που συνδέει την εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική παράδοση με την νεότερη και σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με κύριο άξονα γνώριμα μελωδικά μοτίβα και  κλίμακες της βυζαντινής μουσικής, οι οποίες έχουν διαποτίσει σε σημαντικό βαθμό το έργο μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Η συναυλία λόγω της θεματικής και του σκοπού της τελεί υπό την αιγίδα των:

 • Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
 • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
 • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
 • Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
 • Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
 • Περιφέρειας Κρήτης
 • Περιφέρειάς Αττικής
 • Δήμου Αθηναίων
 • Δήμου Ανωγείων 
 • Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
 • Της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης  Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού HeSCoS the Hellenic department of ISCoS, International Spinal Cord Society

Εισιτήρια προ πωλούνται από τη viva.gr , σε όλα τα καταστήματα της wind και τις τελευταίες ημέρες θα υπάρξει κιόσκι του φορέα ΠΑΣΠΑ στην Πλατεία συντάγματος, όπου θα μπορεί να συναντάται με ενδιαφερομένους για τον φορέα  και θα διατίθενται και εισιτήρια.

 

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

‘Ωρα έναρξης 9.00 μ.μ.

 

Μοιραστείτε