ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 June, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΞεκινάει σε λίγες μέρες το 1ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στην Θεσσαλονίκη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη

Ξεκινάει σε λίγες μέρες το 1ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στην Θεσσαλονίκη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022), διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.

Ώρες λειτουργίας ΦΛΚ

Παρασκευή 20 Μαΐου: 15.00-00.30
Σάββατο 21 Μαΐου: 10.00-00.30
Κυριακή 22 Μαΐου: 10.00-15.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Έκθεση Οργανοποιίας θα λειτουργεί στο ισόγειο και τον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, όλες τις ώρες λειτουργίας του ΦΛΚ 2022, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ

18.00-19.00


Σεμινάριο: Η ρυθμική κιθάρα στη λαϊκή ορχήστρα – δυνατότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις
Εισηγητές: Δημήτρης Μηταράκης, Γιάννης Ζαρίας, Βασίλης Σκούτας

19.00-20.00
Σεμινάριο: Ο ρόλος της κιθάρας στο όψιμο μεσοπολεμικό ρεμπέτικο – συνοδεύει, (συν)επικουρεί ή διαμορφώνει;
Εισηγητής: Σπύρος Δελέγκος

20.00-21.00
Στρογγυλό Τραπέζι: Σύγχρονες προκλήσεις στην παραδοσιακή οργανοποιία
Εισηγητές-συντονιστές οι οργανοποιοί: Τάσος Θεοδωράκης, Δημήτρης Καραογλάνης, Βασίλης Λαζαρίδης

21.00-22.30
Συναυλία: Αφιέρωμα στον Κώστα Καρίπη

Συμμετέχουν:
– Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι)
– Γιάννης Ζαριάς (βιολί)
– Βασίλης Σκούτας (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι)

Χαρισματικοί παίχτες και σπουδαίοι ερμηνευτές, με ευρύτατο και επιλεγμένο ρεπερτόριο. Στο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας – ΦΛΚ με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτεργάτη της λαϊκής κιθάρας, Κώστα Καρίπη αλλά και με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο!

22.30-24.00
Συναυλία: Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο

Συμμετέχουν:
– Μπάμπης Παπαδόπουλος (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα)
– Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο)
– Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι & κιθάρα)

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος είναι εξερευνητής της κιθάρας, του ήχου, της αρμονίας και της ενορχήστρωσης. Είναι πιο γνωστός ως ο κιθαρίστας του συγκροτήματος “Τρύπες” του οποίου πολλά τραγούδια έχει γράψει. Εχει συνεργασθεί με τους τζαζίστες Nicky Skopelitis και Φλώρο Φλωρίδη. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 διδάσκει στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μοουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και μέχρι σήμερα είναι τακτικό μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του. 

24.00-00.30

Προβολή ντοκιμαντέρ: Ρεμπέτικο Underground

Σε πρώτη πανελλήνια προβολή το ντοκιμαντέρ των Απόστολου και Γιώργου Πολυμέρη, Rebetiko Underground! 


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ

11.00-11.30
Παρουσίαση ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας REDU

11.30-12.00
Παρουσίαση βιβλίου: “Η κιθάρα Απαρτιάν” του Χρήστου Παπακωνσταντίνου

Η βιωματική καταγραφή του συγγραφέα Χρήστου Παπακωνσταντίνου για την αναζήτηση και απόκτηση μιας κιθάρας Απαρτιάν. Μέσω της αναζήτησης δίνεται η ευκαιρία για την ιστορική βιογραφία των οργανοποιών Γρηγόρη και Άρι Απαρτιάν και περαιτέρω δίνονται συγκεντρωτικά στοιχεία για τα μορφολογικά, αισθητικά, δομικά και ηχητικά χαρακτηριστικά των οργάνων αλλά και της ετικέτας και της θρυλικής πυρογραφίας τους. 

Το βιβλίο προλογίζει ο οργανοποιός Τάσος Θεοδωράκης.

12.00-13.00
Σεμινάριο: Κουρδίσματα ειδικού σκοπού
Εισηγητής: Ευγένιος Βούλγαρης

Ένα σεμινάριο για τα θρυλικά ντουζένια. Σκοπός του σεμιναρίου είναι αναδείξει τα κριτήρια εκείνα ώστε η συγκεκριμένη τεχνική προετοιμασίας του οργάνου να γίνει μια τεχνική του σήμερα.

13.00-14.00
Σεμινάριο: Τι παίζω όταν δεν παίζω – Μια προσέγγιση στο off tempo παίξιμο
Εισηγητής: Μανώλης Πάππος

Ο Μανώλης Πάππος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση σύγχρονου Έλληνα μουσικού. Πέραν της δεξιοτεχνίας του, είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί αυτοσχεδιαστικές μελωδικές γραμμές ακολουθώντας την αρμονία, σε σημεία του τραγουδιού που το μπουζούκι δεν έχει προκαθορισμένο ρόλο. Στο 𝜮𝜠𝜧𝜤𝜨𝜜𝜬𝜤𝜪 με τίτλο “Τι παίζω όταν δεν παίζω”, μια προσέγγιση στο off tempo παίξιμο όπου εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθεί για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.


14.00-15.00
Παρουσίαση βιβλίου: “Κατασκευή Λαϊκής Κιθάρας – Θεωρία και Πράξη” των Μάνου Τουρπάλη και Παναγιώτη Καγιάφα

Εκτός των συγγραφέων, για το βιβλίο θα μιλήσει και ο καταξιωμένος οργανοποιός και μουσικός Γιάννης Αλεξανδρής, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν σε όποιον θέλει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας λαϊκής κιθάρας.

16.30-17.30
Στρογγυλό Τραπέζι: Το θεωρητικό πλαίσιο της λαϊκής μουσικής
Συντονιστής: Γιώργος Κοκκώνης, μουσικολόγος18.00-19.30
Συναυλία: Ο συνθέτης και σολίστας Στέλιος Χρυσίνης στη ρεμπέτικη δισκογραφία

O μεγάλος μαέστρος και μουσικός Στέλιος Χρυσίνης “έφτιαξε” πρωτα όνομα στις αρχές του ΄30 όταν με τον αδελφό του Παναγιώτης έπαιζαν μπουζουκι- μπαγλαμά στους κινηματογράφους, τις προβολές των βουβών ταινιών. Ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να αναπαράγουν με πιστότητα, σαν «μαγνητόφωνα», την μουσική και τα τραγούδια από διάφορες παραστάσεις, επιθεωρήσεις, οπερέτες και γίνονται γνωστοί στο κύκλο των μουσικών. 

Το 1934 μπαίνει στην δισκογραφία με το τραγούδι με το “Χτες στο βράδυ στον τεκέ μας” (Columbia DG 21224), με ερμηνευτή τον Στελλάκη Περπινιάδη. Ένα από τα πιο περίτεχνα χασικλίδικα που γνώρισε απανωτές επανεκτελέσεις και ακόμα και σήμερα παίζεται στα πάλκα. Ακροβατώντας ανάμεσα στο πειραιώτικο ρεμπέτικο και το σμυρνέϊκο ιδίωμα, ο 19άχρονος δημιουργός καταθέτει την επόμενη χρονιά το εκπληκτικό “Αργιλέ μου γιατί σβήνεις” με την Γεωργία Μυττάκη, την «τρανή» του δημοτικού που έκανε μερικά χαρακτηριστικά περάσματα στο λαϊκό τραγούδι. 

Προπολεμικά θα συνεργασθεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες και ερμηνευτές του ρεμπέτικου επί σκηνής και στην δισκογραφία Ανάμεσα τους με τον περίφημο βιολίστα Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό, τον Παναγιώτη Τούντα, την  Ρίτα Αμπατζή, τον Στέλιο Κερομύτη και Γιώργο Κάβουρα κ.ά. 

Μετά την απελευθέρωση ο Χρυσίνης γίνεται βοηθός, στο πλευρό του Σέμση που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στην His Μaster’s Voice. Παράλληλα δίνει δυναμικό παρών στους δίσκους με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου, τον Στελλάκη Περπινιάδη, την Νταίζη Σταυροπούλου, την Σωτηρία Μπέλλου και στα κέντρα με τους Απόστολο Χατζηχρήστο, Γιάννη Σταμούλη ήΜπιρ Αλλάχ και Γουναρόπουλο. 

Συμμετέχουν:
– Ζωή Τσινιάρη (τραγούδι)
– Γαβρήλος Κοκώνας (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)
– Γιάννης Καδόγλου (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)
– Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι)


19.30-21.00
Συναυλία: Ντουζένια

Συμμετέχουν:
– Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι)
– Ευγένιος Βούλγαρης (μπουζούκι, μποζούκ, τραγούδι)
– Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι)

21.30-23.00
Συναυλία: Αφιέρωμα στον συνθέτη Κώστα Μπέζο και τα Άσπρα Πουλιά

Συμμετέχουν:
– Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, φωνητικά)
– Θοδωρής Σκόνδρας (χαβάγια, φωνητικά)
– Σωτήρης Λέτσιος (μπάσσο γιουκαλίλι, φωνητικά)
– Κωστής Κωστάκης (χαβάγια, φωνητικά)
– Παναγιώτης Διαμάντης (μπάντζο γιουκαλίλι, κιθάρα, φωνητικά)

23.00-00.30
Συναυλία: Δημήτρης Μυστακίδης – Τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Συμμετέχουν:
– Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι)
– Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι)
– Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, τραγούδι)
– Σάκης Καρακώστας (βιολί)

Δεκαέξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου “16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα”, ο Δημήτρης Μυστακίδης και οι μουσικοί συνοδοιπόροι του έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα με τις κιθάρες τους, εντός και εκτός Ελλάδας. Πλέον, ένας από την παρέα λείπει και θα μας λείπει για πάντα. 

Ο Δημήτρης, η Ιφιγένεια, ο Δημήτρης, ο Σάκης και όλοι μας στο ΦΛΚ υποκλινόμαστε στο τεράστιο ταλέντο του, στην αγνή ψυχή του, τη φυσική του ευγένεια, την αύρα του Γιώργου Τσαλαμπούνη.🏅ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ του κιθαρίστα Μάριου Κώστογλου για την προσφορά του στη λαϊκή μουσική (21.00-21.30) 

 

60 χρόνια στο λαϊκό τραγούδι

20000+ ηχογραφήσεις

Κορυφαίες συνεργασίες (ενδεικτικά): Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Στράτος Παγιουμτζής, Άκης Πάνου, Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Μουσαφίρης και τόσοι άλλοι.

Η περιζήτητη δεύτερη φωνή της Πόλυς Πάνου, της Μαρινέλλας, της Δούκισσας, της Πίτσας Παπαδοπούλου και όχι μόνο. Στα πάλκα και στις περιοδείες με όλους τους μεγάλους: Καζαντζίδη, Γαβαλά, Μπιθικώτση, Λύδια, Γκρέυ, Διονυσίου, Αγγελόπουλο κλπ.

Το ΦΛΚ 2022 τιμά τον θρυλικό Θεσσαλονικιό κιθαρίστα και τραγουδιστή Μάριο Κώστογλου απονέμοντας του το 𝜝𝜬𝜜𝜝𝜠𝜤𝜪 “Προσφορά στη Λαϊκή Κιθάρα” 

 

Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12.00, ο Μάριος Κώστογλου θα είναι και πάλι κοντά μας, για να μας μιλήσει για τη μουσική διαδρομή του και την πιστή συνοδοιπόρο του, τη λαϊκή κιθάρα. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ

10.00-11.00
Σεμινάριο: Το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη – ο ρόλος της κιθάρας στα τραγούδια του

Ο Κώστας Σκαρβέλης – ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες και κιθαρίστες του προπολεμικού ρεμπέτικου τραγουδιού, το ρεπερτόριο του, οι συνοδευτικές μελωδικές γραμμές που επέλεγε και το αρμονικό υπόβαθρο των τραγουδιών του, είναι το επίκεντρο του 𝜮𝜠𝜧𝜤𝜨𝜜𝜬𝜤𝜪𝜰 του Γιάννη Παπαγεωργίου την Κυριακή 22 Μαΐου στο ΦΛΚ 2022.

11.00-12.00
Στρογγυλό Τραπέζι: Μουσική εκπαίδευση και λαϊκή μουσική – Η επόμενη μέρα

Μετά από αγώνες πολλών δεκαετιών και ενός δύσκολου διαλόγου που έγινε από εργάτες της μουσικής τέχνης με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιανουάριο του 2022 αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Ελληνική πολιτεία οι σπουδές πάνω στη λαϊκή μουσική.

Την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Κώστας Μακρυγιαννάκης, Μουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα είναι στο ΦΛΚ 2022 συντονίζοντας το 𝜮𝜯𝜬𝜪𝜞𝜞𝜰𝜦𝜪 𝜯𝜬𝜜𝜫𝜠𝜡𝜤 που θα επιχειρήσει να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν για τη νέα πραγματικότητα της λαϊκής μουσικής, μετά την επίσημη αναγνώριση της.


12.00-13.00
Ομιλία: 60 χρόνια Λαϊκή Κιθάρα
Ομιλητής: Μάριος Κώστογλου

13.00-14.00
Προβολή ντοκιμαντέρ: Ανέστης Δελιάς, Η μαύρη γάτα του ρεμπέτικου

Σε πρώτη προβολή ή ταινία του Σπύρου Μανωλάτου “Ανέστης Δελιάς, η μαύρη γάτα του ρεμπέτικου”.

Ο Ανέστος Δελιάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Δέλλιος, 1912 – 31 Ιουλίου 1944), ή Ανέστης ή Ανεστάκι, γνωστός και με το παρατσούκλι Αρτέμης ήταν Έλληνας οργανοπαίκτης, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του ρεμπέτικου τραγουδιού. 

Το 1935 έγραψε το δημοφιλέστατο τσιφτετέλι Μέσα στης Πόλης το χαμάμ (ή Το χαρέμι στο χαμάμ) που ηχογραφήθηκε σε αυθεντικές εκτελέσεις με τον Παγιουμτζή, τον Παπαϊωάννου, αλλά και πολλούς άλλους. Τα υπόλοιπα γνωστότερα τραγούδια του είναι η ΑθηναίισσαΈκανες τη φιγούρα σου μάγκα στη γειτονιά μουΓια ένα παλιό σακάκιΔεν είδανε τα μάτια μου τέτοια καλή γυναίκαΜάγκες πιάστε τα βουνάΟ πόνος του πρεζάκιαΟ Νίκος (Μάθεσης) ο ΤρελλάκιαςΌταν μπουκάρω στον τεκέΠάρε ένα γυαλί και κόψε το λαιμό σουΗ πρέζαΒρε μάγκα μου το μαχαίρι σου (ή Το κουτσαβάκι), Φιγουρατζής κ.α. Ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε πει για τον Δελιά ότι είναι «ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια», μια φράση που αποτυπώνει συμπυκνωμένα τη ζωή του.


14.00-15.30
Συναυλία: Μανώλης Πάππος και Πριγκηπέσσα

Ο Μανόλης Πάππος μαζί με το μουσικό σχήμα της εμβληματικής Πριγκηπέσσας έρχονται με μια συναυλία-αφιέρωμα στον τιμώμενο Μάριο Κώστογλου και τη δισκογραφία του.

Είναι η τελευταία συναυλία του ΦΛΚ 2022 και θα είναι γιορτή, ένα Κυριακάτικο γλέντι!

Προπώληση εισιτηρίων
– viva.gr  και στο δίκτυο μεταπωλητών του (καταστήματα Public, WIND, Media Markt, τηλεφωνικά στο 11876)
– Πριγκηπέσσα Μουσική Σκηνή, Φιλικής Εταιρείας 5, Θεσσαλονίκη
– Ζάχος Music Store, Ιωάννου Μιχαήλ 1, Θεσσαλονίκη

🖤 Το ΦΛΚ 2022 είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Τσαλαμπούνη

Μοιραστείτε