ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
12 November, 2024
ΚεντρικήΚΡΙΤΙΚΕΣKριτική στο συλλογικό έργο “Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν” 

Kριτική στο συλλογικό έργο “Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν” 

Με αφορμή την συνέντευξη τις επόμενες μέρες με τον επιμελητή του συλλογικού έργου “Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν”, Δημήτρη Κολοβό για το “Άβαλον των Τεχνών” νομίζουμε ότι χρίζει μια κριτική του έργου, που συνεχίζει να ιντριγκάρει το κοινό που δεν είναι αναγκαστικά φανατικό του έργου του αγαπημένου μας Καθηγητή.

του Χρήστου Κεσκίνη, συγγραφέα* 

Το παρόν βιβλίο δεν είναι ακόμη ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν και είναι αφιερωμένα στον κόσμο του Καθηγητή. Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο που θα διαβάσεις χαλαρός στην ξαπλώστρα ή δίπλα στο τζάκι (ανάλογα την εποχή). Είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Συγκεντρώνει άρθρα που συνδέουν την Μέση Γη (και όχι μόνο) με έργα Αρχαίων Ελλήνων Λογοτεχνών (όπως ο Όμηρος) αλλά και φιλοσόφων (με κυρίαρχο τον Πλάτωνα). Και αυτό από μόνο του δείχνει τι προσπάθησαν να πετύχουν οι εννιά μεταφραστές, καθώς και οι επιμελητές Δημήτρης Κολοβός και Δήμητρα Φήμη (που έχει γράψει και ένα από τα άρθρα). 

Το να συγκεντρώσεις τόσα κείμενα και να κάνεις το βιβλίο ενδιαφέρον είναι από μόνο του δύσκολο. Εδώ δε θα βρείτε επικές μάχες και καλοστημένους χαρακτήρες. Οι αρθρογράφοι (και κατά συνέπεια οι μεταφραστές/επιμελητές) προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις των βιβλίων του Καθηγητή και να διακρίνουν τις καλά κρυμμένες επιρροές του. Ο Τόλκιν έχει επηρεαστεί κυρίως από τους βόρειους μύθους, μα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε ότι οι σπουδές του στους Κλασικούς ξεπηδούν μέσα στα κείμενά του, όσο καλά και αν τους έχει θάψει. 

Πίνακας του Donato Giacolo

Ίσως είναι λίγο κουραστικές οι σημειώσεις και οι αναφορές σε φιλοσοφικά κείμενα που οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν καλά, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό από μόνο του. 450 σελίδες γεμάτες με αυτό που υπόσχονται. Αρχαία Ελλάδα και  Μέση Γη. Οδυσσέας και Φρόντο, Αχιλλέας και Μπόρομιρ. Αγαμέμνονας και Γκάνταλφ. Είναι όλοι εδώ για να μας εξηγήσουν πράγματα που πιθανόν δεν είχαμε τις γνώσεις για να καταλάβουμε. 

Σε κάποια άρθρα θα αναρωτηθείς πώς και δεν είχες σκεφτεί και μόνος σου την επιρροή, ενώ άλλα ίσως μοιάζουν παρατραβηγμένα, μα όλα θα σε κάνουν να επιστρέψεις στα κείμενα που αγάπησες και να τα δεις με άλλη ματιά. Και αυτή είναι για μένα η μαγεία τέτοιων βιβλίων. Το γεγονός πως μόλις τα κλείσεις σε κάνουν να τρέξεις στη βιβλιοθήκη σου και να αρπάξεις ξανά τα βιβλία που έχεις. 

 

* Ο Χρήστος Κεσκίνης γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη περίπου 11 αιώνες μετά την εποχή που θα ήθελε. Είναι  συγγραφέας ηρωϊκης φαντασίας και έχει γράψει δύο βιβλία, το “Bilfrost: The Path of Warrior” και “Beer-O-Quest” Διατελεί μέλος του Συλλόγου Φίλων του Epic Metal, Excalibur, του Συλλόγου Φίλων Tolkien Ελλάδος The Prancing Pony και του Φεστιβάλ Fantasmagoria

Μοιραστείτε