ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΚυκλοφόρησε το “Κέλτικο Λυκόφως” του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς από τις εκδόσεις Κλέος

Κυκλοφόρησε το “Κέλτικο Λυκόφως” του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς από τις εκδόσεις Κλέος

Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλέος, μετά από την παύση πέντε ετών, είναι η συλλογή κειμένων του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς, που φέρει τον τίτλο “Κελτικό Λυκόφως” .

Το Κελτικό Λυκόφως είναι μια από τις πρώτες συλλογές πεζών κειμένων που ξεκίνησε να γράφει ο Γέητς σε νεαρή ακόμα ηλικία. Τα κείμενα του Κελτικού Λυκόφωτος περιλαμβάνουν ζωντανές αφηγήσεις χωρικών για μυθικά πλάσματα της υπαίθρου. Εμπειρίες του συγγραφέα από αυτοψίες του σε χωριά όπου πραγματοποιούνταν μαγικές τελετουργίες. Αναμνήσεις από γραφικούς Ιρλανδούς επαίτες των αστικών κέντρων, που η παρουσία τους στους δρόμους είχε συνδεθεί με αλλόκοσμα και μεταφυσικά φαινόμενα.

Λεπτομερείς αναφορές για φυλές ξωτικών και πανάρχαιων πλασμάτων. Κι όλα αυτά δοσμένα όχι με έναν τεχνικά επιστημονικό λαογραφικό λόγο. Αλλά μέσα από την πένα ενός νομπελίστα ποιητή, που τα αγκαλιάζει με αγάπη και σεβασμό.


Οι μύθοι της Ιρλανδίας και οι λαϊκές παραδόσεις των αερικών δεν γίνονται σε αυτό το έργο του Γέητς απλώς μια λογοτεχνική ζύμη από την οποία σχηματίζονται κείμενα που προσφέρουν τέρψη στον αναγνώστη. Μετατρέπονται, ταυτόχρονα, σε μια προμετωπίδα της κοσμοαντίληψης και της πολιτικής του ιδεολογίας.

Ο Γέητς δηλώνει ότι η ρομαντική διανόηση δεν είναι κάτι που περιορίζεται στα καλλιτεχνικά πλαίσια. Είναι μια βαθύτερη κοσμοθεώρηση και μια απόπειρα αναγέννησης ορισμένων αρχέγονων εννοιών. Είναι μια ιδεολογική άμυνα απέναντι στα «ξένα ήθη» μιας «κοινωνίας που απορρίπτει την παράδοση και την φαντασία», θέτοντας σε κίνδυνο την
εθνική ταυτότητα και την ενότητα ανάμεσα στο ανθρώπινο και το Θείο, την οποία διευκολύνει, ως γεφύρωμα, η φαντασία.

Η ανάμιξη του «υψηλού» με το «λαϊκό», η φαντασιακή μετάβαση στο λυκαυγές μιας μεταφυσικής διάστασης, όπου ο χριστιανικός μεσαίωνας συναντά τις ύστερες παγανιστικές δοξασίες της υπαίθρου, όλα αυτά αποτελούν ρομαντικά λογοτεχνικά μοτίβα που ο Γέητς χρησιμοποίησε προκειμένου να ολοκληρώσει το βιβλίο του. Ένα βιβλίο που οι υπεύθυνοι
των εκδόσεων Κλέος έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο στα παρακάτω καταστήματα

 

Αθήνα:

Πρωτοπορία, Γραβιάς 3

Πολιτεία, Ασκληπιού 1-3

Comics Shop,  Σόλωνος 128

Solaris, Μπόταση 6

 

Θεσσαλονίκη:

Πρωτοπορία, Λεωφ. Νίκης 3

 

Πάτρα:

Πρωτοπορία, Γεροκωστοπούλου 31

Μοιραστείτε