ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 May, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΕλληνο-Ιρλανδική εκδήλωση στους Παξούς για την σχέση του Νομπελίστα Σέιμους Χίνι με την Ελλάδα

Ελληνο-Ιρλανδική εκδήλωση στους Παξούς για την σχέση του Νομπελίστα Σέιμους Χίνι με την Ελλάδα

“Ο Σέιμους Χίνι και η Ελλάδα”
Τρίτη 11 Ιουλίου, 21:00
Στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου στο Λογγό

Επιμέλεια: Γιώργος Πισσαλίδης

Κάθε καλοκαίρι, μια ομάδα Ιρλανδών μουσικών έρχεται στους Παξούς, το πανέμορφο αυτό νησί του Ιουνίου για να συμμετάσχει στα “Ιρλανδικά Φτερά”, μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό διάλογο Ιρλανδίας και Ελλάδος και ενταγμένη στο πρόγραμμα του ετήσιου “Μουσικού Φεστιβάλ Παξών”     

Στο παρελθόν φιλοξένησε εξέχοντες Ιρλανδούς καλλιτέχνες, όπως τον βιρτουόζο βιολονίστα Martin Hayes (Μάρτιν Χαλιηζ) , τον βραβευμένο με Πούλιτζερ ποιητή Πώλ Μούλντουν, τους Horslips (δημιουργούς του μουσικού είδους Celtic Rock), καθώς και τους Andy Irvine (¨Αντυ ΄΄Αιρβινγκ) και Dónal Lunny (Ντόναλ Λούννυ) που έχουν κάνει τόσα πολλά ώστε να δημιουργηθεί στην Ιρλανδία το μουσικό όργανο που έγινε γνωστό ως το «ιρλανδικό μπουζούκι». 

Όλοι τους έχουν εξερευνήσει τη μουσική και τον πολιτισμό της Ιρλανδίας και της Ελλάδας με Έλληνες συναδέλφους τους, όπως η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, οι Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος, ο Γιάννης Νιάρχος, η Ρεγγίνα Σοφού, η Έλσα Παπέλη και η Λαμπρινή Γιώτη.

Φέτος η κύρια εκδήλωση είναι μια γιορτή αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Σέιμους Χίνι (Seamus Heaney), όπου η κόρη του, Κάθριν, θα απαγγείλει το έργο του πατέρα της “Σοννέτα από την Ελλάδα” . Την απαγγελία θα συνοδεύει πρωτότυπη μουσική εμπνευσμένη από τα ίδια τα ποιήματα, την οποία έχουν συνθέσει και θα ερμηνεύσουν οι Hellas Ensemble, ένα συγκρότημα Ιρλανδών και Ελλήνων μουσικών με έδρα το Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Το έργο τους αιχμαλωτίζει το πνεύμα τόσο της ελληνικής όσο και της ιρλανδικής μουσικής παράδοσης και καταφέρνει να αντανακλά την αγάπη του Seamus Heaney για την Ελλάδα.

Το συγκρότημα θα ερμηνεύσει επίσης μουσική εμπνευσμένη από μια από τις μεταφράσεις του Seamus Heaney πάνω στον Καβάφη. Για το συγκεκριμένο έργο τους συνεργάζονται με τον Παξινό μουσικό Ηλία Δένδια που πρόσφατα επέστρεψε στο νησί του μετά από περιοδεία στην Αυστραλία με το συγκρότημα Maistrato και το αυστραλιανό ροκ συγκρότημα Crowded House.

Ο διαπρεπής ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης μας έκανε την τιμή να μεταφράσει ένα από τα Sonnets from Hellas για τα Ιρλανδικών φτερά και είναι μεγάλη μας χαρά που θα το απαγγείλει η εκπαιδευτικός και αρχειοφύλακας Παξών Ευτέρπη Λύχνου.

Για πρώτη φορά θα ακουστούν στους Παξούς τα μοναδικά ιρλανδικά όργανα – η ιρλανδική γκάιντα και η ιρλανδική άρπα.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση κεραμικής στην οποία έξι Ιρλανδοί κεραμίστες ανοίγουν διάλογο με επτά Έλληνες συναδέλφους τους.

Παρούσα θα είναι και η Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, κα Ιζόλδη Φιτζέραλντ.

Μοιραστείτε