ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 May, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛH όπερα «Μαρία Αντωνιέτα» του Παύλου Καρρέρ από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών μετά από 140 χρόνια

H όπερα «Μαρία Αντωνιέτα» του Παύλου Καρρέρ από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών μετά από 140 χρόνια

Με ένα ξεχωριστό μουσικό και πολιτιστικό γεγονός κλείνει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα για το 2019 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Στις 2 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, μετά από 140 περίπου χρόνια, την πρωτότυπη όπερα του κορυφαίου Ζακύνθιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ, «Μαρία Αντωνιέτα».

Η όπερα αυτή γράφτηκε στη δεκαετία του 1870 και παρουσιάστηκε μόνο μια φορά, στη Ζάκυνθο, κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη. Το πλήρες μουσικό υλικό της όπερας έχει διασωθεί σε χειρόγραφη μορφή στο «Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων», η Διευθύντρια του οποίου, Κατερίνα Δεμέτη, το έθεσε στη διάθεση του Εργαστηρίου Ελληνικής μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο αποκαταστάθηκε μουσικολογικά και τώρα είναι έτοιμο να ηχήσει ξανά, μετά από ενάμιση σχεδόν αιώνα σιωπής. Η μελωδικότατη και γοητευτική μουσική του Καρρέρ θα ακουστεί και πάλι στην πλήρη της μορφή!

Πρόκειται για μια κορυφαία προσφορά της Φιλαρμόνιας και των ανθρώπων της στον Πολιτισμό της πατρίδας μας, λίγους μήνες πριν την έναρξη του επίσημου εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η ορχήστρα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι παραμένει αταλάντευτα πιστή στον κύριο καλλιτεχνικό της στόχο, που είναι η μελέτη και παρουσίαση της δημιουργίας των Ελλήνων συνθετών κλασικής μουσικής.

Τους κύριους ρόλους της όπερας, που αναφέρεται στη Γαλλική Επανάσταση, ερμηνεύουν οι: Σοφία Κυανίδου, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Χάρης Ανδριανός, Φίλιππος Μοδινός, ενώ συμμετέχουν στους λοιπούς ρόλους οι Γιάννης Σελητσανιώτης, Νίκος Καραγκιαούρης, Διονύσης Τσαντίνης και Νικήτας Γκρίτζαλης.

Συμμετέχει η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα και η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Κλάψη.

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», Πυθαγόρα 8, Άλιμος
Ώρα έναρξης 8.00 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ ΑΜΕΑ, 65+ κλπ., 10 ευρώ φοιτητικό.

Εντός του Δεκεμβρίου, η καλλιτεχνική δραστηριότητα της Φιλαρμόνιας συνεχίζεται με την μεγάλη περιοδεία στην Κίνα. Η Ορχήστρα, προσκεκλημένη του Κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού, θα επισκεφτεί την μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής για 20 περίπου μέρες, την περίοδο των Χριστουγέννων και θα πραγματοποιήσει σειρά συναυλιών σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων και οι δύο Μεγάλες Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. Η περιοδεία αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα σε ειδική συνέντευξη, στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί και ο πρώτος δίσκος ακτίνας της Φιλαρμόνιας με έργα Νίκου Σκαλκώτα.

Μοιραστείτε