ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
14 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛH παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου για την δισκογραφία του Νίκου Σκαλκώτα (φωτό)

H παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου για την δισκογραφία του Νίκου Σκαλκώτα (φωτό)

Εκδόθηκε από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης (διευθυντής: Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης) το πόνημα 250 σελίδων «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1929-2019)» του Θωμά Ταμβάκου με πολλές πληροφορίες και άφθονο φωτογραφικό υλικό για τις 212 επίσημες δισκογραφικές εκδόσεις σε όλες τις μορφές αποτύπωσης (δίσκοι γραμμοφώνου, επαφής ή βινυλίου, ακτίνας, οπτικοί και κασέτες) και τις 14 ψηφιακές εκδόσεις που περιέχουν έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Το πόνημα περιέχει επίσης, πληροφορίες για τις 12 εκδόσεις με τον Σκαλκώτα ως αρχιμουσικό, προλόγους από ειδικούς (Σαμαλτάνος, Τρικούπης, Φιδετζής και συγγραφέας), ευρετήρια, πληροφορίες για γνωστές (προγραμματισμένες) μελλοντικές δισκογραφικές εκδόσεις και παράρτημα με ηχογραφήσεις μη δισκογραφημένων έργων.
Το πόνημα, καρπός πολυετούς έρευνας του συγγραφέα, είναι ελάχιστη συμβολή για τη συμπλήρωση των 70 ετών από την εκδημία του κορυφαίου μουσικού δημιουργού.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε το
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία πλήθους φιλομούσων και μελών της μουσικής κοινότητας (συνθέτες, μουσικολόγοι, μουσικοί).
Μίλησαν οι πλέον αρμόδιοι για τη λόγια ελληνική μουσική δημιουργία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία του Σκαλκώτα: ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός μουσικήςΓιώργος Μονεμβασίτης, ο πιανίστας, δισκογραφικός παραγωγός και ερευνητής Νίκος Σαμαλτάνος, ο αρχιμουσικός και βιολοντσελίστας Βύρων Φιδετζής, ο αρχιμουσικός και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου(οι τρεις τελευταίοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες ηχογραφήσεις σκαλκωτικών έργων) και ο συγγραφέας του βιβλίου, μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος. Επίσης, μίλησε και συντόνισε την παρουσίαση ως εκδότης ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης. Όλοι, πέρα από τις εγκωμιαστικές αναφορές για την έκδοση και τον συγγραφέα, μίλησαν με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο για τις προσωπικές εμπειρίες τους από την ενασχόλησή τους με τον συνθέτη και τη μουσική δημιουργία.
Η παρουσίαση πλαισιώθηκε μουσικά με τέσσερα αποσπάσματα από τα «32 Κομμάτια» για πιάνο του τιμώμενου Νίκου Σκαλκώτα που ερμηνεύθηκαν από την Ντιάνα Βρανούση και τον Νίκο Σαμαλτάνο στο πιάνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που εκδίδεται από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης μετά την έκδοση για την επίσημη δισκογραφία του Σπυρίδωνος Σαμάρα (2017).

Μοιραστείτε