ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 April, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗH «Ορχήστρα 1919» με ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι σε ένα κόσμημα του Τσίλλερ (video)

H «Ορχήστρα 1919» με ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι σε ένα κόσμημα του Τσίλλερ (video)

Σε ένα κρυμμένο σε κοινή θέα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας, στο «Μπάγκειον» που βρίσκεται στην Ομόνοια, η «Ορχήστρα 1919» γύρισε το πρώτο της βιντεοκλίπ, επιλέγοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι της ποντιακής μουσικής, το «Η κόρ’ επήεν σο παρχάρ’».

Με όνομα που παραπέμπει στη χρονιά που ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα των Ποντίων προς την Ελλάδα, η ορχήστρα ασχολείται με τη μελέτη και τη μουσική προσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου.

Ιδρύθηκε το 2017 και στεγάζεται στην ιστορική Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στο βιντεοκλίπ και στην εκτέλεση του τραγουδιού συμμετείχαν οι: Γιάννης Μιχαηλίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Μπουρμίστρωβ (ποντιακή λύρα), Τάσος Σερεμέτης (ούτι), Άννα Τσαγκαλίδη (κανονάκι), Χάρης Παπαδόπουλος (πνευστά), Χάρης Καφέτσης (λαούτο), Ισίδωρος Παπαγεωργίου (μπάσο), Φίλιππος Πουρπουτίδης (κρουστά), Παύλος Σταματίδης (νταούλι). Τη διασκευή και τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Το «Μπάγκειον», έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1969. Το υπόγειο ήταν καφέ σαντάν στα τέλη του 19ου αι., και μετά έγινε λουκουματζίδικο και φιλολογικό στέκι τη δεκαετία του 1920, ένας σταθμός για την ποιητική γενιά του 1930.

Μοιραστείτε