ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 September, 2023
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΓρηγόρης Μαθιουδάκης: Έφυγε από τη ζωή το “αηδόνι της Κισάμου”

Γρηγόρης Μαθιουδάκης: Έφυγε από τη ζωή το “αηδόνι της Κισάμου”

Ο σπουδαίος Κισαμίτης βιολάτορας και τραγουδιστής Γρηγόρης Μαθιουδάκης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα “αηδόνι της Κισάμου” αφού με την φωνή του ταξίδευε τον ακροατή σε εποχές γνήσιες και μακρινές.
Γεννήθηκε στην Πολυρρήνια Κισάμου το 1927 και από μικρός έπιασε στα χέρια του το βιολί. Φίλος καλός με τα Καρτσωνάκια (Μανώλη και Βασίλη) και με τον Μιχάλη Κουνέλη. “Η πρεπειά τση Κισάμου”, λέγανε τότε.

Ο Γρηγόρης Μαθιουδάκης έπαιζε με το παλαιϊκό – γνήσιο ύφος, θαυμαστής του Χάρχαλη και των παλιών βιολατόρων της περιοχής. Αλλά στην φώνη ήταν υψίφωνος. Λαρυγγόφωνος, όπως λένε. Η νότα “ΣΙ” δεν ήταν δύσκολο να βγεί από το λαρύγγι του. Όπως και κουρντίζοντας το βιολί, ακόμα και στην πιο ψηλή του νότα, ο Γρηγόρης Μαθιουδάκης τον “έπιανε” τον σκοπό.

Μετά από ένα ατύχημα στο χέρι του, αναγκάστηκε να σταματήσει να παίζει το αγαπημένο του βιολί. Όχι όμως και να τραγουδάει. Επικεντρώθηκε στο τραγούδι και μάλιστα τραγουδούσε μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να έχει αλλοιωθεί η σπάνια φωνή του.
Στην δισκογραφία, περιέχονται τραγούδια του σε δύο δίσκους: “Πολυρρήνιας Ανακρούσματα Νο1 και Νο 2”. Μάλιστα, στο Νο2 παίζει ο ίδιος βιολί σε ηχογράφηση που είχε γίνει την δεκαετία του ’70.

Ήταν ο τελευταίος από μια τεράστια φουρνιά καλλιτεχνών που έβγαλε η Κίσαμος σε δύσκολες εποχές.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 μ.μ. στην Πολυρρήνεια.

Ένα βίντεο από την θρυλική ζυγιά Γρηγόρη Μαθιουδάκη – Μανώλη Καρτσώνη που για αρκετά χρόνια διασκέδαζε τους Κισαμίτες και όχι μόνο:

Ακολουθεί βίντεο από την ιστορική συμμετοχή των Κισαμιτών καλλιτεχνών: Γρ. Μαθιουδάκη, Μιχ. Κουνέλη, Μ. Καρτσωνάκη, Β. Καρτσωνάκη και Στ. Λαϊνάκη στο φεστιβαλ Μusica dei Popoli στη Φλωρεντια της Ιταλιας το 1997.

Ο Γρηγόρης Μαθιουδάκης ερμηνεύει ριζίτικο τραγούδι:

Μοιραστείτε