ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
26 September, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛEx Femina: Τρείς συναυλίες Παλαιάς Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής αφιερωμένες σε σημαντικές γυναίκες δημιουργούς της Αναγέννησης

Ex Femina: Τρείς συναυλίες Παλαιάς Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής αφιερωμένες σε σημαντικές γυναίκες δημιουργούς της Αναγέννησης

Ένα αφιέρωμα σε γυναίκες με σημαντικό αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη, την Isabella d’Este και την Isabella Leonarda, πραγματοποιούν οι δύο πρώτες συναυλίες του κύκλου εκδηλώσεων Παλαιάς Μουσικής με όργανα εποχής, «Ex Femina», στο Μέγαρο Μουσικής.

Tρεις γυναίκες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η Isabella d’Este [Ιζαμπέλλα ντ’ Έστε], η Isabella Leonarda [Ιζαμπέλλα Λεονάρντα] και η Barbara Strozzi [Μπάρμπαρα Στρότσι], οι οποίες σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους τη μουσική δημιουργία και πράξη, αναδεικνύονται σε τρεις παραστάσεις Παλαιάς Μουσικής με όργανα εποχής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16 και 23/2 και 9/3), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ex Femina».

Σε αυτές τις τρεις βραδιές, εξειδικευμένοι ερμηνευτές παρουσιάζουν σπάνια έργα, ενώ το μουσικό μέρος εμπλουτίζεται με εισαγωγικές ομιλίες, συνοδεύεται από προβολές (16/2) και συνδυάζεται με τη θεατρική τέχνη (9/3).

Θεοδώρα Μπάκα

Ex Femina I | Isabella d’Este

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος

 Η εναρκτήρια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Isabella d’Este έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η Αυλή της Iζαμπέλλα ντ’ Έστε (1474-1539) υπήρξε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ιταλίας στις αρχές του 16ου αιώνα. Από εκεί παρέλασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Λουντοβίκο Αριόστο, ο Πιέτρο Μπέμπο, ο Μπαλντασσάρε Καστιλιόνε, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Τιτσιάνο. Οι πρώτες έντυπες εκδόσεις κοσμικής μουσικής του Oτταβιάνο Πετρούτσι βασίστηκαν, σε μεγάλο βαθμό, σε έργα δύο μουσικών που υπήρξαν δάσκαλοι της Ιζαμπέλλα, του Μπαρτολομέο Τρομποντσίνο και του Μαρκέττο Κάρα. Το πρόγραμμα της βραδιάς βασίζεται σε δικές τους φρότολες για σόλο φωνή με ενόργανη συνοδεία (προάγγελος της μονωδίας του μπαρόκ) που συνοδεύονται από ελληνικούς υπέρτιτλους και διανθίζεται από έργα της εποχής για σόλο λαούτο ή βιόλα ντα γκάμπα και λαούτο. Παράλληλα, προβάλλονται έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων που δημιουργήθηκαν στην Αυλή της.

 Λαμβάνουν μέρος η Θεοδώρα Μπάκα (µεσόφωνος), η Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια). Την επεξεργασία των προβολών και τον σχεδιασμό φωτισμού έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Σεϊταρίδης.

Την ημέρα της συναυλίας, στις 19:15, θα προηγηθεί για τους κατόχους εισιτηρίων η εισαγωγική ομιλία «Στην αυλή της Iζαμπέλλα ντ’ Έστε» με την Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και την Τζουλιέττα Καρόρη, παραγωγό του Tρίτου Προγράµµατος της ΕΡΤ.

Τιμές εισιτηρίων για τη μουσική παράσταση Ex Femina I: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €
Εκτιμώμενη διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά (με διάλειμμα)

Ηλέκτρα Μηλιάδου

Ex Femina IΙ | Isabella Leonarda

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος

Η συνέχεια ανήκει στην Isabella Leonarda. Το αφιέρωμα που επικεντρώνεται σε αυτή τη σπουδαία μορφή της εκκλησιαστικής μουσικής, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, επίσης στις 8:30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Ιζαμπέλλα Λεονάρντα (1620-1704), τη «μούσα της Νοβάρα», όπως τη χαρακτήρισε ο Λάτζαρο Αγκοστίνο Κόττα. Σε ηλικία δεκαέξι ετών εισήχθη στη Μονή Ουρσουλινών στη Νοβάρα, όπου παρέμεινε έως το τέλος της ζωής της. Υπήρξε η πλέον παραγωγική συνθέτρια μουσικής μπαρόκ, με περισσότερα από διακόσια έργα, και η πρώτη γυναίκα που έγραψε οργανικές σονάτες, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ασυνήθιστη δομή και ιδιαίτερη υφολογική ποικιλία. Το πρόγραμμα βασίζεται στις οργανικές σονάτες της από το έργο 16.

Ερμηνεύουν: Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Natalie Carducci (µπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο) και Πάνος Ηλιόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο). Φιλική συμμετοχή: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος).

Τιμές εισιτηρίων για τη μουσική παράσταση Ex Femina II: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €
Εκτιμώμενη διάρκεια: 1 ώρα (χωρίς διάλειμμα)

Την ίδια βραδιά, πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης Ex Femina II, έχει προγραμματιστεί (19:15) για τους κατόχους εισιτηρίων η εισαγωγική ομιλία με τίτλο «Θεϊκές σειρήνες, µούσες, συνθέτριες: µουσικές όψεις της γυναίκας-δηµιουργού, 16ος-17ος αιώνας» που θα παρουσιάσουν η Βασιλική Κουτσοµπίνα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, και η Gabriella Spanò μουσικολόγος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Φανή Βοβώνη

Η τρίτη και τελευταία συναυλία της σειράς «Ex Femina»

Η σειρά εκδηλώσεων Παλαιάς Μουσικής Ex Femina ολοκληρώνεται στις 9/3 με την παράσταση που εστιάζει στην Barbara Strozzi. Συμμετέχουν: Ελένη Μολέσκη (δραµατουργός, ηθοποιός), Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος), Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο), Αλέξης Μαστιχιάδης (εκκλησιαστικό όργανο) και Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια).

Για την τρίτη και τελευταία εκδήλωση της σειράς θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Μοιραστείτε