ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ & ΝΕΟΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ: ΔΥΣΗΕλληνική περιοδεία και παρουσίαση δίσκου για τον νεωτεριστή της Μεσαιωνικής μουσικής Efren Lopez

Ελληνική περιοδεία και παρουσίαση δίσκου για τον νεωτεριστή της Μεσαιωνικής μουσικής Efren Lopez

 του Γιώργου Πισσαλίδη* 

Έναν από τους πρωτεργάτες της νεο-μεσαιωνικής και έθνικ μουσικής, τον πολυοργανίστα Efren Lopez (Εφρέν Λοπέθ) καλείται να απολαύσει το ελληνικό κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Eίναι ένας πολυοργανίστας, συνθέτης και παραγωγός, ο οποίος μέσω της συμμετοχής στο ανσάμπλ Παλαιάς Μουσικής Capella des Ministres έχει μάθει να παίζει μεσαιωνικό λαούτο, βιέλα με μανιβέλλα (hurdy gurdy), trompa marina και γκιτέρν Ενώ οι συνεργασίες και τα ταξίδια του τον έκαναν να ανακαλύψει και να παίζει ραμπάμπ από το Αφγανιστάν,  ινδικό σαντούρι, ταμπουρά, κρητικό λαούτο, ούτι, σαντούρι, λάφτα, μπαγλαμά και κούμπους. 

Ο Λοπέθ έγινε γνωστός με τους L’ Ham de Foc ένα συγκρότημα που ίδρυσε με την Μάρα Αράντα και έπαιζαν παραδοσιακά τραγούδια του Μεσαίωνα με αραβικές και μεσογειακές επιρροές. Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν το ‘U”, ενώ μαζευαν γύρω τους οπαδούς της φολκ, του έθνικ, της παλαιάς μουσικής και του γκόθικ. Η αγάπη τους για την Βαλκανική και Μεσογειακή μουσική τους έφερε μέχρι την Ελλάδα και την Τουρκία για να μάθουν τις αντιστοιχες μουσικές παραδόσεις. Ήταν στην Κρήτη που συνάντησαν τον Ross Daly και μαθήτευσαν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος”. Μάλιστα αυτές οι επιρροές ακουγόταν στο δεύτερο άλμπουμ Cançó de Dona i Home (Sonifolk, 2002).   

Ένα δεύτερο συγκρότημα που ήταν παράλληλο με τους L’Ham de Foc ήταν οι Aman Aman, ένα γκρουπ  αφιερωμένο στην μεσαιωνική Ισπανο-Εβραϊκή παράδοση του Σεφαρδίτικου τραγουδιού. Το συγκρότημα αποτελείτο από μέλη των L’Ham de Foc αλλά και έθνικ και έλληνες μουσικούς: Mara Aranta (τραγούδι, μπεντίρ), Efrén López (ούτι, σαντούρι, λάφτα), Matthieu Saglio (τσέλλο) Diego Lopez (μπεντέρ, νταρμπουκά, ρικ κ.α), Αζίζ Σανσαούλ (κανονάκι) Χρήστος Μπάρμπας  (νέυ, καβάλ) και Ελένη Καλλιμοπούλου (πολίτικη λύρα, μπεντίρ) Η μουσική προερχόταν από χώρες, όπως Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία. Ο πρώτος δίσκος λεγόταν  Musica i Cants Sefardis d’Orient i Occident και έμεινε για 3 μήνες στο Top 20 των Ευρωπαϊκών Tσαρτς της World Music. 

Το 1998 άρχισε η συνεργασία του με το διάσημο συγκρότημα Παλαιάς Μουσικής Capella des Ministres  με διευθυντή τον Κάρλες Μαγράνε. Μαζί τους ηχογράφησε 10 άλμπουμς Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής μουσικής και έπαιξε στις πιο διάσημες αίθουσες κλασσικής μουσικής του κόσμου. 

Mετά την διάλυση των L’Ham de Foc το 2007, ο Λοπέθ ίδρυσε τους μεσαιωνικούς Evo, όπου έπαιζε γοτθική λύρα ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι γυναίκες με συμμετοχή της Κέλλυ Θωμά στην λύρα και την Miriam Laffitte στο άλτο φλάουτο. Ενώ έχει συνεργασθεί με το συγκρότημα Μεσαιωνικής μουσικής Estampie. 

Τα τελευταία χρόνια ο Λοπέθ είναι διευθυντής του Labyrinth Catalunya, του  ισπανικού παραρτήματος του  Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “Λαβύρινθος” του Ross Daly και συμμετέχει στο Τριο Στέλιος Πετράκης/ Efren Lopez/ Bijan Chemirani που έχει κυκλοφορήσει τον δίσκο “Μαύρα Φρύδια”. Ενώ συχνά δίνει συναυλίες με τους Ηesperion XXI, το συγκρότημα του Jordi Savall (Ζορντί Σαβάλ), του ανθρώπου που γκρέμισε τα όρια ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση , την Παλαιά Μουσική και το “έθνικ”   

O τελευταίος δίσκος του Jordi Savall με συμμετοχή Efren Lopez

Η αφορμή για την επερχόμενη περιοδεία είναι ο δίσκος Atlas που έχει ηχογραφήσει με τον παλιό φίλο και συνεργάτη Χρήστο Μπάρμπα. Ο δίσκος είχε ηχογραφήθεί το 2020 στην Seyir Muzik, δισκογραφική εταιρεία με βάση τις Βρυξέλλες. Περιέχει νέες συνθέσεις των δυο τους αλλά και κομμάτια που προέρχονται από το μεσαιωνικό και οθωμανικό ρεπερτόριο. Η μουσική του δίσκου διακρίνεται για την λιτότητα και την διαύγεια της αλλά και για την δύναμη του ήχου και της συνύπαρξης των νυκτών οργάνων του Eφρέν και του νέϊ του Χρήστου. 

Μέσα από χρόνια αμοιβαίας αλληλεπίδρασης και κοινών αναζητήσεων το ντουέτο έχει αναπτύξει ένα είδος κοινού, συμβιωτικού λεξιλογίου, το οποίο κατά διαστήματα ανακαλούν και συνδυάζουν με τα κομμάτια που παίζουν. Μια απλή μελωδία μπορεί πολύ συχνά να λειτουργήσει ως αφορμή για να ανοίξει ένας χώρος όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν: ένα σόλο, ένας κοινός αυτοσχεδιασμός, ένα νέο κομμάτι ή ένας διάλογος μεταξύ ήχων και σιωπής. 

Από την πρόσφατη παρουσίαση του δίσκου Atlas στην Σουηδία

Πρόσφατα ο Atlas ανέβηκε στο Νο 10 των World Music Charts Europe (Ευρωπαϊκά Τσαρτς της World Music)

Ο Efren Lopez και ο Χρήστος Μπάρμπας θα παίξουν στα κάτωθι μαγαζιά ανά την Ελλάδα 

 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 

Cantina Analogue, 

Επτανήσου 14, Ερμούπολη, Σύρος 

Ώρα: 21:00 

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 

Baumstrasse Δρόμος με τα Δένδρα, 

Σερβίων 8, Βοτανικός, Αθήνα 

Ώρα: 21:30 

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 

Δίχως Όνομα 

Φιλελλήνων 81, Λάρισα  

Ώρα: 20:30 

 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 

Εναλλακτική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Τριών Ιεραρχών 2, Κοζάνη 

Ώρα: 21:00 

 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 

Άσπρο Δένδρο 

Ολύμπου 5, Θεσσαλονίκη 

Ώρα 12:00 και 19:30 

* Ο Γιώργος Πισσαλίδης έχει υπάρξει ανάμεσα σε άλλα συνεργάτης των μουσικών περιοδικών “Ποπ& Ροκ”, “Οζ”, “Δίφωνο” “Jazz & Tζαζ” , καθώς και της “βίβλου του έθνικ” Folk Roots (μετέπειτα fROOTS), ενώ έχει συν-συγγραψει το κεφάλαιο για την ελληνική μουσική στις τελευταίες 4 εκδόσεις (1994-2009) του “έθνικ” οδηγού The Rough Guide to World Music και έχει επιμεληθεί τον αντίστοιχο δίσκο The Rough Guide to Music of  Greece (Music Network, 2001). 

Μοιραστείτε