ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
1 December, 2023
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛEκδήλωση στην μνήμη του ιδρυτή του συγκροτήματος “Βόσπορος”, Νικηφόρου Μεταξά στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Eκδήλωση στην μνήμη του ιδρυτή του συγκροτήματος “Βόσπορος”, Νικηφόρου Μεταξά στο Νιχώρι του Βοσπόρου

 Επιμέλεια κειμένου Γιώργος Πισσαλίδης 

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 5 το απόγευμα, στον αυλόγυρο του Ι. Ναού της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, θα λάβει χώρα μια ξεχωριστή εκδήλωση: Ακρόαση δίσκων 78 στροφών, με αστική μουσική Πόλης, Σμύρνης και Πειραιώτικο Ρεμπέτικο.

Μια εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας, που είναι αφιερωμένη στον Νικηφόρο Μεταξά, ιδρυτή του συγκροτήματος “Βόσπορος” και μελετητή της “συνάντησης” Ελληνικής και Τουρκικής μουσικής.

Όπως έγραφε ο Γιάννης Γιγουρτσής , φιλόλογος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Ιδιωτική Οδό” την μέρα του θανάτου του:” Ο Νικηφόρος Μεταξάς ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας της Πόλης, Πολίτης από επιλογή και αυτό είναι το σημαντικό, ένας σπουδαίος μουσικός,  ένας κοσμοπολίτης, ένας άρχοντας του καιρού μας. 

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά, αλλά μεγάλωσε στην Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), σπούδασε μουσική, ταξίδεψε πολύ, ασχολήθηκε με πολλά και έζησε και σε άλλες χώρες του κόσμου πριν να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήρθε αρχικά «για να αναζητήσει τα σημεία συνάντησης της ελληνικής και τουρκικής μουσικής». 

Στην Κωνσταντινούπολη, στην Χάλκη, βρήκε λιμάνι τελικά- πολίτης του κόσμου αυτός, σε μια μητρόπολη του κόσμου-για να αράξει και να δημιουργήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ασχολήθηκε με την μουσική και με πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παραγωγές, δίσκους, εκδηλώσεις. Κεντρικό σημείο της δράσης του στα μουσικά πράγματα η ίδρυση το 1986 της ορχήστρας «Βόσπορος», ενός μουσικού σχήματος με κορυφαίους μουσικούς από Ελλάδα και από Τουρκία το οποίο αναζητά και προβάλλει τις κοινές ρίζες της μουσικής των δύο λαών. 

Ο «Βόσπορος» έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία ως μία από τις σοβαρότερες και σε βάθος πολιτιστικές ενέργειες προσέγγισης των δύο χωρών μέχρι σήμερα. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε και την γυναίκα της ζωή του, την σύζυγό του, εξαιρετική ερμηνεύτρια και σημαντική στιχουργό Βασιλική Παπαγεωργίου, η οποία υπήρξε για 20 χρόνια ο κυριότερος συνεργάτης και σύντροφος στις αναζητήσεις του. Μαζί ονειρεύτηκαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν ένα μεγάλο και φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα. Την ίδρυση και τη λειτουργία μιας διεθνούς μουσικής ακαδημίας για την μελέτη, την τεκμηρίωση και την προβολή της ελληνικής και τουρκικής μουσική παράδοσης και ευρύτερα των μουσικών της ευρύτερης περιοχής που θα είχε έδρα την Χάλκη. 

Το μεγάλο όνειρο του όμως δεν εκπληρώθηκε. Συνεχίζει ο  Γιγουρτσής: «Το πρόγραμμα «Διεθνές Κέντρο Ήχου Χάλκης» – αντιγράφω από τη σχετική σελίδα – «στοχεύει στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παραγωγής για τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Η ιδέα περικλείει τις μουσικές παραδόσεις της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας και τους νέους τρόπους έκφρασης που αναδύονται από τη σύγχρονη τεχνολογία. Το Κέντρο Ήχου πρόκειται να στεγασθεί στο κτήριο της πάλαι ποτέ Δημοτικής Αστικής Σχολής της Ελληνο-ορθόδοξης κοινότητας της νήσου Χάλκης Πριγκηποννήσων στη θάλασσα του Μαρμαρά, Κωνσταντινούπολη. 

Ο Νικηφόρος Μεταξάς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου στο “Διεθνές Κέντρου Ήχου Χάλκης”

Στις 30 Μαρτίου 2007, η Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο) Βόσπορος Πολιτιστική Συνεργία υπέβαλε το πρόγραμμα για χρηματοδότηση στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Για την υλοποίησή του η Ελληνική ΜΚΟ συνεργάζεται με τον τοπικό της εταίρο, την Τουρκική ΜΚΟ Heybeliada İlm-i Musiki Derneği (Εταιρία Χάλκης για την Επιστήμη της Μουσικής). Τον Φεβρουάριο του 2009 ξεκίνησαν, τελικά, οι εργασίες της ανακαίνισης του κτιρίου μετά την εκταμίευση από την ΥΔΑΣ της πρώτης δόσης χρηματοδότησης του προγράμματος». 

Η δεύτερη δόση ωστόσο δεν ήρθε ποτέ και το έργο δεν μπόρεσε ακόμα να ολοκληρωθεί.

Ο “Βόσπορος” κυκλοφόρησε τους δίσκους “Ρωμηοί συνθέτες της Πόλης”, “Τελευταίο καράβι από την Χάλκη”, “540 χρόνια μετά” “Ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο” “Ο δρόμος της μετάξης” “Βαλκάνια Όνειρα” (με Φανάρι της Ανατολής) “Ελληνοτουρκικά”, “Του Βόσπορου το Πέρα” (με Mode Plagal) 

Μοιραστείτε