ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 July, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΑπό την Αναγέννηση στην Μικρασιατική παράδοση: To ανδρικό acapella συγκρότημα ΜεīZoΝ Εnsemble στο Μέγαρο Μουσικής 

Από την Αναγέννηση στην Μικρασιατική παράδοση: To ανδρικό acapella συγκρότημα ΜεīZoΝ Εnsemble στο Μέγαρο Μουσικής 

21 Νοεμβρίου ΜεīZoΝ Ensemble

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεīZoΝ Εnsemble, γνωστό για την αφοσίωσή του στο a cappella χορωδιακό τραγούδι αλλά και για τον “Ύμνο στην Ελευθερία” που παρουσίασε μέσα στο “λόκ ντάουν”, ετοίμασε για το Μέγαρο μια νέα συναυλία με χορωδιακά έργα από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας, γραμμένα εξαρχής ή διασκευασμένα ειδικά για ανδρικές φωνές.

Οι λυρικοί ερμηνευτές του, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, θα τραγουδήσουν πολυφωνικές δημιουργίες που υπογράφουν οι συνθέτες: Adrian Willaert, Giuseppe Ottavio Pitoni, Anton Bruckner, Sergei Rachmaninoff, Arvo Pärt, Richard Klein, Urmas Sisask, Manolo Da Rold, Jaanus Nurmoja, György Orbán, Zoltán Kodály, Rolf Lukowsky και Harald Genzmer. 

Ο μικρασιάτης συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης

Το ευφάνταστο πρόγραμμα του ΜεīZoΝ Εnsemble συμπληρώνεται από το ιρλανδικό παραδοσιακό τραγούδι «Drunken Sailor».

Στο πλαίσιο της συστηματικής ενασχόλησής του με το ελληνικό ρεπερτόριο και της προβολής του στο ευρύ κοινό, το Σύνολο έχει επίσης επιλέξει για τη συναυλία του στο Μέγαρο χορωδιακές συνθέσεις εμπνευσμένες από τη λαϊκή μας παράδοση.

Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τρία από τα «Οκτώ μικρασιατικά τραγούδια» του Γιάννη Κωνσταντινίδη σε μεταγραφή για ανδρικές φωνές από τον τενόρο Σταμάτη Μπερή: «Ώρα καλή στην πρύμνη σου» (Πόντου), «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» (Αιγαίου) και «Σε καινούργια βάρκα μπήκα» (Βιθυνίας). Θα παρουσιάσει επίσης ένα «Κυπριακό νανούρισμα» σε επεξεργασία του μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά.

Προσκεκλημένη του ΜεīZoΝ Εnsemble, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα που θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Ständchen» του Franz Schubert στην αρχή του δεύτερου μέρους της συναυλίας.

Αγαθάγγελος Γεωργακάτος ©Akriviadis

Μοιραστείτε