ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
1 February, 2023
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΟυίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς: “Οι τέσσερεις ηλικίες του ανθρώπου”

Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς: “Οι τέσσερεις ηλικίες του ανθρώπου”

Σαν σήμερα στις 13 Ιουνίου γεννήθηκε ο Ιρλανδός Νομπελίστας και εθνικός ποιητής Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς. Για να τον τιμήσουμε , δημοσιεύουμε σήμερα ένα απόσπασμα από τα “Υπερφυσικά Τραγούδια” , το “Οι Τέσσερεις ηλικίες του ανθρώπου”

Το ποίημα παρουσιάζει την “θεωρία” για τον ανθρώπινο κύκλο της ζωής σε μορφή ποιήματος. Σύμφωνα με τον Γέητς, υπάρχουν τέσσερα στάδια της ζωής η “ηλικίες του ανθρώπου” που αντιστοιχούν στο σώμα, στην καρδιά, το μυαλό και την ψυχή.

Η πρώτη ηλικία μας θυμίζει την βρεφική ηλικία, όπου το μωρό παλεύει να περπατήσει  και να πάρει την θέση του ανάμεσα σε άλλα άτομα που μπρούν να στέκονται όρθια.

Η δεύτερη ηλικία μοιάζει να απηχεί την την εφηβεία, καθώς η αθωότητα και η ηρεμία της παιδικής ηλικίας δίνουν την θέση τους σε μια σκληρή μάχη των συναισθημάτων.

Η τρίτη ηλικία φέρνει στο νού την ωριμότητα του ενήλικα, καθώς τα ποτάμια της εφηβείας δίνουν την θέση του στις περιπέτειες του μυαλού

Η τέταρτη και η τελική ηλικία παραπέμπει στην ύστατη περίοδο του ενήλικα, καθώς οι πνευματικές ανησυχίες κυριαρχούν, αλλά και στον θάνατο, όταν η πάλη για την ψυχή τελικά δίνεται με αποτέλεσμα.  (Γιώργος Πισσαλίδης)

Ιδού οι στίχοι:

Με το κορμί του άρχισε τον αγώνα

Και κέρδισε το σώμα. Όρθιος περπατά.

Ύστερα αγωνίστηκε με την καρδιά

Χάθηκαν ηρεμία και αθωότητα.

Με το μυαλό κατόπιν πάλεψε

Άφησε πίσω την περήφανη καρδιά του

Τώρα με το Θεό ανοίγει πόλεμο

Μόλις σημάνουνε μεσάνυχτα ο Θεός νικάει.

Από το βιβλίο «Μυθολογίες και Οράματα» του W.B Yeats των Εκδόσεων Γαβριηλίδη  

Μοιραστείτε