ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
29 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΤο Χριστουγεννιάτικο Γκαλά για το Κτήμα Τατοΐου του Νίκου Βατόπουλου

Το Χριστουγεννιάτικο Γκαλά για το Κτήμα Τατοΐου του Νίκου Βατόπουλου

Στην ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού», στο κέντρο της Αθήνας, θα γίνει και φέτος, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου (8μμ), το Χριστουγεννιάτικο Γκαλά για το Τατόι. Είναι η ετήσια συναυλία που διοργανώνει για έκτη χρονιά ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του Κτήματος Τατοΐου με τα δεκάδες ιστορικά διατηρητέα κτίρια και την μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Παράλληλα, είναι και το μεγαλύτερο crowdfunding που κάνει ο Σύλλογος με σκοπό τη διάσωση των κτιρίων που καταρρέουν.

Πρώτος στόχος παραμένει η συγκέντρωση πόρων για την αποκατάσταση του κτιρίου του Οινοποιείου και τα φετινά έσοδα από το Γκαλά θα διατεθούν υπέρ αυτού του σκοπού. Και επιπλέον είναι ένα γεγονός που δίνει ποιότητα και ύφος στην Αθήνα και ειδικά σε ένα σημείο του κέντρου που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ο «Παρνασσός», απέναντι στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, κρατάει το σκήπτρο της αθηναϊκής παράδοσης.

«To Γκαλά για το Τατόι έχει καθιερωθεί στην έκτη του διοργάνωση ως ένας σημαντικός αθηναϊκός μουσικός θεσμός», λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου. «Εχει αποκτήσει πιστό κοινό που το στηρίζει τόσο για την καλλιτεχνική αξία του όσο και για το σκοπό αυτόν καθεαυτό. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στους θεατές μας ένα βίωμα μοναδικής κομψότητας και καλλιτεχνικής αξίας. Από τα λουλούδια που στολίζεται κάθε χρόνο η εξαιρετική ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, από τα ρούχα και τα κοσμήματα των καλλιτεχνών που επιλέγονται ειδικά για την βραδιά έως την επιλογή των κομματιών και την σύνθεση του μουσικού προγράμματος. Εφέτος είμαστε ευτυχείς μιας και η προπώληση των εισιτηρίων πάει εξαιρετικά και δείχνει αυτό που προανέφερα. Οτι οι Αθηναίοι, οι Φίλοι του Τατοΐου το έχουν στην ατζέντα τους και το περιμένουν κάθε χρόνο».

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΤΟΊΟΥ

Το Γκαλά φέτος συνεχίζει την παράδοση με επιλογή από γνωστές όπερες και οπερέτες προσφέροντας ένα ποιοτικό και ευχάριστο πρόγραμμα στο κοινό με τη συνεργασία εκλεκτών μουσικών και μονωδών. Στο πιάνο θα είναι ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος θα συνοδεύσει εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, την, επίσης, υψίφωνο Αρτεμις Μπόγρη και τον τενόρο Βασίλη Καβάγια. Το γκαλά θα αρχίσει με την περίφημη «Βαρκαρόλα» από τα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Οφενμπαχ και θα κλείσει με το κοσμαγάπητο «Στο στόμα, στο στόμα…» από τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

«Η εκδήλωση γίνεται με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα για το Ταμείο αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του κτήματος», λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής, που έχει επιβλέψει κάθε λεπτομέρεια για την επιτυχία της βραδιάς. «Ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου έχει ολοκληρώσει τέσσερις μελέτες για ισάριθμα κτίρια του κτήματος τα οποία είναι έτοιμα για να αποκατασταθούν. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Κτίρια καταρρέουν, οι βανδαλισμού συνεχίζονται, χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ότι ενέργεια γίνεται από πλευράς Πολιτείας, είναι αποσπασματική, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς να προσφέρει στην ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του κτήματος. Παρόλα αυτά εμείς στον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Το αυθεντικό κρασί του ΚτήματοςΤατοίου που το 1948 κέρδισε διεθνή βραβεία

Η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας και η στήριξη του έργου μας διαχρονικά είναι μια κραυγή αγωνίας όλων των σοβαρών και πολιτισμένων ανθρώπων απέναντι στην αδικία που υφίσταται αυτό το στολίδι της Αττικής γης. Απέναντι σε όλους αυτούς που καθορίζουν το μέλλον χωρίς να κάνουν τίποτα για αυτό. Δυστυχώς αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει το κτήμα θα χάσει τη μάχη με το χρόνο. Πέρασε μέσα από τις πιο σκληρές και σκοτεινές περιόδους της νεώτερης ιστορίας μας και αν δεν είμαστε εμείς σε θέση σήμερα να το προετοιμάσουμε για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενεές αναρωτιέται κανείς πως το συντήρησαν και το ανέδειξαν την περίοδο 1924-1935 που ξανά είχε περάσει στην δικαιοδοσία του κράτους. Οφείλουμε να παραδώσουμε το Τατόι ως ένα λαμπρό  Μουσείο του εαυτού του, ως ένα κτήμα μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, ως μια διέξοδο για τους Αθηναίους από την πρωτεύουσα. Η στάση μας απέναντί του δείχνει τον ατομικό και συλλογικό μας πολιτισμό”.

Για τη συναυλία έχουν απομείνει λίγα εισιτήρια. Προμήθεια εισιτηρίων από τα καταστήματα Public και από την ιστοσελίδα www.ticketservices.gr

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε