ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΤα 95χρονα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι στο 4ο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” στην Χίο

Τα 95χρονα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι στο 4ο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” στην Χίο

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Στις 29 Ιουλίου ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται 95 ετών έφηβος! Με το πνεύμα του πάντα οξύ και τη μουσική του να γεμίζει – κυριολεκτικά! – τη ζωή μας.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, θα γίνει 95 ο Μάνος Χατζιδάκις.
Έτσι, αυτή την εβδομάδα θα εορτασθούν τα σχεδόν αιωνόβια γενέθλιά τους με ξεχωριστά αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στην μυροβόλο νήσο Χίο, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, το οποίο φέτος έχει θέμα «Μουσική και Λόγος».
Άλλωστε ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο και στην αυτοβιογραφία του «Οι Δρόμοι του Αρχάγγελου», περιγράφει με λεπτομέρειες τα καλοκαίρια του στο νησί.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού και φιλολόγου Ελευθερίας Λυκοπάντη. Καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι, από την αρχή του θεσμού (2016), ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α. Ένας διακεκριμένος και δημιουργικός συνθέτης, με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση μουσικών γεγονότων.
Το Φεστιβάλ αυτό είναι το μοναδικό στη χώρα που εστιάζει στην έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική δημιουργία. Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ χαρίζει στο κοινό της Χίου ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, με συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο λόγιο τραγούδι, στο μελόδραμα, στη Βυζαντινή υμνογραφία, στον πειραματισμό. Νέοι συνθέτες γράφουν ειδικά για το Φεστιβάλ νέα έργα εμπλουτίζοντας, έτσι, την ελληνική μουσική εργογραφία. Σειρά διαλέξεων αναδεικνύει φέτος την οργανική σχέση Μουσικής και Λόγου. Τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθήματα θα δώσουν μια ξεχωριστή ευκαιρία στους νέους μουσικούς και στους μαθητές των Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου του νησιού για περαιτέρω σπουδή και γνώση.
Φέτος, θα υπάρχουν αφιερώματα: σε Χιώτες ποιητές του παρελθόντος που αποτελούν πηγή έμπνευσης και για συνθέτες του σήμερα, σε Χίους υμνογράφους και ψάλτες του 19ου αιώνα, στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Σφαγής της Χίου (1822), στον θεμελιωτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα, στον Χιώτη ποιητή Ματθαίο Μουντέ (20 χρόνια από τον θάνατό του). Θα προβληθεί η ταινία «Το Παρίσι κοιμάται» (1923) του Rene Clair, σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μακρή, σε ζωντανή εκτέλεση, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται μια ξεχωριστή Έκθεση Εικαστικών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα «Μουσική και Λόγος».
Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερους χώρους του νησιού, όπως τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου της Χίου και το Μουσείο Μαστίχας.
Στις 27 Ιουλίου, στην εκδήλωση «Είκοσι Τραγούδια για τη Χίο», με αφορμή Χιώτες ποιητές του χθες, θα παρουσιαστεί ο (άγνωστος στους πολλούς) κύκλος τριών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Πέντε Ναύτες», που έγραψε ο συνθέτης το 1945, σαν ήταν 20 χρονώ. Τρία αισθαντικά τραγούδια σε ποίηση: Μίκη Θεοδωράκη, Φώτη Αγγουλέ (ποιητή που έζησε στη Χίο) και του Μήτσου Λυγίζου.
Στις 29 Ιουλίου το κιθαριστικό ντουέτο Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννης Πετρίδης συμπράττουν με τη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά σε ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα και εύχονται χρόνια πολλά στον Μίκη για τα 95α του γενέθλια. Θα παρουσιάσουν το περίφημο Romancero Gitano του Μ. Θεοδωράκη, σε ποίηση Λόρκα και στην απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη, σε μεταγραφή για δύο κιθάρες, που επιμελήθηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ οι ερμηνευτές.
Το Σάββατο 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της Χίου που επιμελείται ο συνθέτης Παναγιώτης Λιαρόπουλος αφιερωμένη στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ορχήστρα ΑΛΕΑ ΙΙΙ, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο συνθέτη και ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου το 1979 και εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Ο Παναγιώτης Λιαρόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής σύνθεσης στο Berklee College of Music και καθηγητής Πιάνου στο μουσικό τμήμα του University of Massachusetts Boston. Είναι επίσης ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνόλου Ελληνικής Μουσικής, το οποίο ειδικεύεται στην κριτική ερμηνεία και εκτέλεση έντεχνης, αστικής και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δύο ψηφιακούς δίσκους με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Π. Λιαρόπουλου.
Το 4ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική είναι μια γιορτή της Ελληνικής Μουσικής, με παιδευτικό χαρακτήρα, με δεκάδες καλλιτέχνες από τη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα επταήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Μοιραστείτε