ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΣκέψεις για το αρχιτεκτονικό χάλι της Αθήνας

Σκέψεις για το αρχιτεκτονικό χάλι της Αθήνας

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Πολλοί λένε πως για το σημερινό χάλι της Αθήνας και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων φταίει η αντιπαροχή και ο Καραμανλής. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι δευτερεύον. Από τότε που ο άνθρωπος δημιούργησε τις πόλεις, συνεχώς γκρεμίζονται παλιά σπίτια και συνεχώς χτίζονται νέα. Αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων.

Όμως όταν αντικαθιστάς ένα γοτθικό κτίριο με ένα μπαρόκ ή ένα παραδοσιακό με ένα νεοκλασικό, το κακό είναι μικρό. Το σημείο καμπής στον κατήφορο των
ελληνικών (και όχι μόνο) πόλεων ήταν η ολοκληρωτική κυριαρχία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής από τη δεκαετία του 1930 και μετά.

Από τη στιγμή που στην χώρα μας (όπως και στο εξωτερικό) επικράτησε μια αρχιτεκτονική νέου τύπου που πέταξε στα σκουπίδια την αρχιτεκτονική σοφία αιώνων, γελοιοποίησε κάθε έννοια αρμονίας, τάξης και καλού γούστου και βάφτισε την ασχήμια ομορφιά, το παιχνίδι ήταν χαμένο. Άντε στην καλύτερη περίπτωση, να είχαμε σώσει λίγα νεοκλασικά ακόμη στο ιστορικό κέντρο. Πόσοι όμως μένουν στο κέντρο; Και πάλι η ασχήμια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής θα κυριαρχούσε στις πόλεις μας και στις ζωές μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Μοιραστείτε