ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠόσο ιστορικά ακριβής είναι “Η Πιο Σκοτεινή Ώρα”; Απάντα ο εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Πόσο ιστορικά ακριβής είναι “Η Πιο Σκοτεινή Ώρα”; Απάντα ο εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ

του Τζωρτζ Σίμπσον

Τα ιστορικά δράματα είναι συνήθως ένας συνδυασμός πραγματικών γεγονότων και επινοημένων σκηνών καθαρά για καλλιτεχνικούς σκοπούς, αλλά σε ποια πλευρά ανήκει “Η Πιο Σκοτεινή Ώρα”;

Το Express.co.uk είχε την ευκαιρία να ρωτήσει έναν άνθρωπο που ήξερε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ προσωπικά: έναν από τους εγγονούς του, τον Σερ Νίκολας Σόαμς.

Μιλώντας από το γραφείο του δίπλα στην Βουλή των Κοινοτητων , όπου είναι βουλευτής από το 1983, ο 69χρονος Σερ Νίκολας ένοιωσε ότι η ταινία ήταν βασικά σωστή και εξύμνησε μερικές σκηνές που δημιουργήθηκαν για δραματικούς σκοπούς.

Είπε: “Είναι αρκετά ακριβής(όταν συγκρίνεται με το αξιόλογο βιβλίο του Τζωρτζ Λούκας (George Lukas) που λέγεται “Πέντε Ημέρες στο Λονδίνο” που αναφέρεται στην δημιουργία της κυβερνήσεως το 1940.

Συνεχίζει ο Σερ Νίκολας :”Προφανώς έχει μια καλλιτεχνική ελευθερία (σ.μ ως προς την σενάριο) γιατί είναι ένα φιλμ, αλλά είναι αληθινό στο ότι είχες την Δουνκέρκη, είχες όλη αυτήν την διένεξη μεταξύ του Λόρδου Χάλιφαξ, του Τσάμπερλαιν και του παππού μου – σχετικά με το αν έπρεπε να δοκιμάσουν μια τελευταία χαρακωμάτων ενάντια στον Μουσσολίνι και επομένως με τον Χίτλερ”

“Χρησιμοποιεί βέβαια πολύ φαντασία, όπως όταν πηγαίνει στον Υπόγειο σταθμό και που χάνεται και όλα αυτά. Αλλά αυτό γίνεται για να δηλώσει κάτι δραματουργικά”.

Η σκηνή για την οποία μιλάει δείχνει τον Τσώρτσιλ να ανεβαίνει σε ένα τραίνο και να ρωτά τους απλούς εργαζόμενους τι νοιώθουν για τον πόλεμο , τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και αν φοβούνται οι ίδιοι.

Προσθέτοι δε: “Το πραγματικό θέμα του θάρρους είναι ότι άνθρωποι  που είναι πραγματικά γενναίοι είναι άνθρωποι που φοβούνται και ξεπερνούν τον φόβο. Αυτό είναι το πραγματικό θάρρος”.

Ενώ ο Νέβιλ Τσάμπερλαιν απεικονίζεται συχνά ως καρικατούρα, “Η Πιο Σκοτεινή Ώρα”  δίνει μια πιο δίκαιη και ιστορικά σωστή ματιά στον προκάτοχο του Τσώρτσιλ.  

Ακόμα και όταν ο Τσάμπερλαιν δείχνεται αντιπαθητικός, γίνεται στην προσπάθεια του να κάνει το σωστό. Δεν μπορούσε την ιδέα ενός ακόμα πολέμου και όλο αυτόντον θάνατο και την καταστροφή”

“Και παρόλα αυτά υπήρχε ένας Πρωθυπουργός που εμφανίσθηκε, που μπορούσε να το κάνει, και που μπορούσε να μιλαέι στον λαό”

“Η Πιο Σκοτεινή Ώρα” βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Ιανουαρίου 2018.

 

Πηγή: express.co.uk

Μοιραστείτε