ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΠαρουσίαση της εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου «Κίτσος Μαλτέζος: ο αγαπημένος των θεών»

Παρουσίαση της εμπλουτισμένης έκδοσης του βιβλίου «Κίτσος Μαλτέζος: ο αγαπημένος των θεών»

Την 1η Φεβρουαρίου του 1944, ο Κίτσος Μαλτέζος δολοφονήθηκε σε ενέδρα του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας (του νεανικού βραχίονα της ΟΠΛΑ) μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι εκτελεστές, γόνοι γνωστών αστικών οικογενειών, ήταν παιδιά της ίδιας «χρυσής νεολαίας» των Αθηνών όπου ανήκε και ο Κίτσος Μαλτέζος.

Η δολοφονία του φοιτητή, που ξεχώριζε για την ευρυμάθεια, τις λογοτεχνικές και φιλοσοφικές του ανησυχίες, συγκλόνισε συμφοιτητές και συντρόφους ένθεν και ένθεν, ενώ αποτέλεσε αιτία εσωτερικών ρήξεων στην Αριστερά και συνειδησιακών συγκρούσεων επιφανών μελών της. Ο Κίτσος Μαλτέζος θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση δύο μυθιστορημάτων, στην “Τειχομαχία” του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και στο “Χρονικό μιας Σταυροφορίας” του Ρόδη Ρούφου, αλλά με το έργο του Μακρή-Σταΐκου θα του αποδοθεί η ανάλογη ιστορική βαρύτητα εξετάζοντας τις κοινωνικές αλλά και ευρύτερες συνέπειες που προκάλεσε αυτή η δολοφονία.

Η παρουσίαση του εμπλουτισμένου και αναθεωρημένου νέου βιβλίου του κ. Πέτρου Στ. Μακρή-Σταΐκου: «Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των Θεών», από τις Εκδόσεις “Βιβλιοπωλείον της Εστίας”, θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ και ΩΡΑ: 17:30 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
– Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος, Συγγραφέας
– Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
– Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας
– Δημήτρης Λιγνάδης, Ηθοποιός-σκηνοθέτης
– Συντονίζει ο Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών

Μοιραστείτε