ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠέθανε ο Κρίστοφερ Τολκιν, γιος του δημιουργού του “Αρχοντα των Δακτυλιδιών”

Πέθανε ο Κρίστοφερ Τολκιν, γιος του δημιουργού του “Αρχοντα των Δακτυλιδιών”

του Γιώργου Πισσαλίδη

Πρίν από λίγες ώρες η Tolkien Society, η επίσημη εταιρεία προώθησης της ζωής και του έργου του καθηγητή Τόλκιν, ανακοίνωσε ότι πέθανε ο Κρίστοφερ Τόλκιν, γιος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. Ο Κρίστοφερ Τόλκιν υπήρξε υπεύθυνος επιμέλειας και εκδότης πολλών ανέκδοτων έργων του πατέρα του

Η ανακοίνωση έγραφε: “ Ο Κρίστοφερ Τόκιν πέθανε σε ηλικία 95 ετών και η ‘Εταιρεία Τόλκι” στέλνει τα βαθιά της συλληπητήρια στην συζυγό του Μπάιηλυ, τα παιδιά του Σάιμον, Άνταμ και Ρέητσελ καθώς και όλη την υπόλοιπη οικογένεια Τόλκιν”

Ο Κρίστοφερ Τόκιν γεννήθηκε το 1924 και μεγάλωσε με τις ιστορίες του Μπίλμπο Μπάγκινς που το έλεγε ο πατέρας του και που τελικά κατέληξαν να γίνουν το “Χόμπιτ”

Ήταν ο Κρίστοφερ Τόλκιν που σχεδίασε τους χάρτες της Μέσης Γης για τον “Αρχοντα των δακτυλιδιών” όταν κυκλοφόρησε για π΄ρωτη φορά σε τρία βιβλία ανάμεσα στο 1954 και το 1955

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε την επιμέλεια και τη έκδοση μεγάλου μέρους του τεράστιου έργου του απτέρα του. Ανάμεσα στα έργα που εξέδωσε ήταν το “Σιμαρίλλιον”, οι “Ατελείωτες Ιστορίες” “Mπέρεν και Λούθιεν” (Beren and Luthien), “Τα Παιδιά του Χούριν» , «Η Πτώση της Γκόντολιν», η μετάφραση και τα σχόλια στο έπος του «Μπέογουλφ» από τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και η «Ιστορία της Μέσης Γης (A History of Middle Earth)

Ο ίδιος ο Κρίστοφερ Τόλκιν κριτίκαρε άσχημα την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του “Άρχοντα των Δακτυλιδιών” από τον Πήτερ Τζάκσον θεωρώντας την μια ταινία δράσης για 15χρονα. Ενώ θεωρεί ότι όλη αυτή η εμπορικοποίηση του όνόματος του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν οδηγησε στην εκμηδένιση της φιλοσοφικής σημασίας του έργου του πατέρα του.

Μοιραστείτε