ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟ Παναγιώτης Ανδριόπουλος δίνει διάλεξη για την “Αραπιά” των Τσιτσάνη, Σκαλκώτα και Χατζιδάκι

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος δίνει διάλεξη για την “Αραπιά” των Τσιτσάνη, Σκαλκώτα και Χατζιδάκι

Στις 14/12/2019 στις 18.00 στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες στα Εξάρχεια

Το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, στο πλαίσιο του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης & Εκτέλεσης που διευθύνει ο συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς, Δρ. του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και καθηγητής του Berklee College of Music της Βοστώνης, διοργανώνει διάλεξη του Πατρινού θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, με θέμα: «Η Μάγισσα της Αραπιάς» του Βασίλη Τσιτσάνη, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου (Αραχώβης 39, Εξάρχεια) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ένα τραγούδι, μια εποχή

Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα στην Κατοχή ανιχνεύει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά».

Με την απελευθέρωση ο Νίκος Σκαλκώτας μας δίνει το μοναδικό Κοντσέρτο για 2 βιολιά, το οποίο είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής µουσικής που χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο τραγούδι, αφού, στο 2ο µέρος του, ακούγεται το «Θα πάω κει στην Αραπιά», του Βασίλη Τσιτσάνη.

Το 1949 ο Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και αναφέρεται στο τραγούδι αυτό. Οκτώ μήνες πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (19-9-1949). Αργότερα ο Χατζιδάκις θα επανέρχεται στην «Αραπιά» του Τσιτσάνη στο δικό του έργο.

Ο  Σκαλκώτας  χρησιµοποιεί τη µελωδία του Τσιτσάνη ως «λαϊκό τραγούδι», το οποίο εκθέτει σαφώς πιο έντεχνο από µορφολογική άποψη, καθώς η αυθεντική µελωδία του Τσιτσάνη είναι πολύ πιο απλή και λιγότερο χρωµατική από το θέµα που ακούγεται στο έργο. Στη συνέχεια στήνει πάνω του µια σειρά ονειρικές και εξώκοσµες παραλλαγές.

Ο Χατζιδάκις το προσεγγίζει ορχηστρικά, στον «Σκληρό Απρίλη του ΄45» και εν τέλει ως lied, για φωνή και πιάνο.

Η διάλεξη θα εστιάσει σ’ αυτήν ακριβώς την έμπνευση που έδωσε «Η μάγισσα της Αραπιάς» του Τσιτσάνη, στον Σκαλκώτα και στον Χατζιδάκι.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1949).

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική και ταυτόχρονα συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα και σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας).

Με το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», το οποίο ίδρυσε, παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και σύγχρονη μουσική.

Ως σολίστ έχει τραγουδήσει έργα ελλήνων συνθετών και σε πρώτη εκτέλεση. Επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο «Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών» (Δ. Λιάλιου, Α. Νεζερίτη και Θ. Κάββουρα), που ερμήνευσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

Έχει συμπράξει σε διεθνείς παραγωγές (documenta14 και la fiesta) του μεγάλου Ισπανού χορογράφου και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan.

Δίνει διαλέξεις και δημοσιεύει μελέτες του για την σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική στο διαδίκτυο και σε επιστημονικά περιοδικά.

Μοιραστείτε