ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΟι Xylouris White ζωντανά στο six d.o.g.s την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Οι Xylouris White ζωντανά στο six d.o.g.s την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, είναι δεξιοτέχνης του λαούτου και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής. Ο Jim White είναι βιρτουόζος ντράμερ και ιδρυτικό μέλων των Αυστραλών Dirty Three. Ως Xylouris White οι δυο τους συστήθηκαν στο κοινό το 2014 πατώντας πάνω στην κρητική μουσική παράδοση για την σπρώξουν στα απόλυτα όρια της πρωτοπορίας, αρχικά με την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους Goats το 2014 και στη συνέχεια με το επικό Black Peak του 2016.

Ο καρπός της τρίτης τους συνεργασίας Mother, σε παραγωγή Guy Picciotto των σπουδαίων Fugazi, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 από την αγγλική Bella Union ως «φυσική εξέλιξη και αδιάσπαστο μέρος του ίδιου συνόλου», σύμφωνα με τον Ξυλούρη. «Τα Κατσίκια είναι Μητέρες, ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της Αμάλθειας, η Μαύρη Κορυφή είναι η Μητέρα Γη… Η Μητέρα Γη είναι η Μητέρα όλων».

Πολύ πέρα από τις συμβάσεις της εντοπιότητας και τις κακοτοπιές του φολκλόρ, οι Xylouris White κρατούν ουσιαστικά ζωντανή την έννοια της παράδοσης, κάπου μέσα στη γκρίζα ζώνη μεταξύ του κρητικού punk και της free jazz. Έχοντας περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια παρέα με καλλιτέχνες όπως οι Godspeed You! Black Emperor, PJ Harvey, Swans και Lambchop, την Πέμπτη 8 Νοέμβρη οι Xylouris White παρουσιάζουν το διονυσιακά αυτοσχεδιαστικό σύμπαν τους για πρώτη φορά και στο six d.o.g.s.

Μοιραστείτε