ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣΟι πίνακες του Νίκολας Ραίριχ υπήρξαν η έμπνευση για τα «Βουνά της τρέλλας» του Λάβκραφτ

Οι πίνακες του Νίκολας Ραίριχ υπήρξαν η έμπνευση για τα «Βουνά της τρέλλας» του Λάβκραφτ

Από τo Dice of Doom

Ένα από τα πιο διάσημα λογοτεχνικά έργα του Λάβκραφτ  και σίγουρα το μεγαλύτερο σε έκταση, είναι η υπέροχη νουβελέττα «Στα Βουνά της Τρέλλας». Αυτό το έργο είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μιας πολύ συγκεκριμένης πλευράς του Μύθου της Κθούλου: την επιβίωση πανέξυπων και δυνατών όντων μιας εποχής πριν την άφιξη του Ανθρώπου. Σε αυτό το θέμα βλέπουμε πόσο άκυρες είναι οι αντιλήψεις μας για την μονιμότητα και την ασφάλεια . Αν τέτοιες κοινωνίες μπορούσαν να έχουν υπάρχει και έχουν παρακμάσουν, τότε το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τους ανθρώπους. Τέτοιες κουλτούρες, αν μπορούσαν να αναβιώσουν, θα αποτελούσαν απειλή στην ανθρωπότητα ως σύνολο, η τουλάχιστον στην κυριαρχία μας πάνω στον πλανήτη. Στο έργο «Στα βουνά της τρέλλας», αυτό το θέμα εξερευνείται  μέσα από το λογοτεχνικό κόλπο μιας αποστολής στον Πόλο. Εκεί ο αφηγητής, ο Γουίλλιαμ Ντάυερ, μαζί με την ομάδα έρευνας αποτελούμενο από επιστήμονες συναδέλφους και εξερευνητές, ανακαλύπτουν μια αρχαία πόλη, και μαζί της, όσο και να φαίνεται απίθανο, μερικά μέλη της αρχαίας φυλής που την έκτισε.

Στην αρχή του μύθου γίνονται συχνές αναφορές στην τέχνη του Νίκολας Ραίριχ. Ο Νίκολας Ραίριχ υπήρξε Ρώσσος ζωγράφος, φιλόσοφος, αρχαιολόγος και οριενταλιστής, ο οποίος ηγήθηκε πολλών αποστολών στην Κεντρική Ασία και την Μαντζουρία την περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Στους πίνακες του μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά την αγάπη του για το μυστηριώδες, το αρχαίο και το απόκρυφο. Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να ανιχνεύσετε μια ατμόσφαιρα, παρόμοια με αυτήν που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των «Βουνών της τρέλλας»: την συμπαγή, κρύα αυστηρότητα των βουνών, μαζί με τις επιβιώσεις από τον μυστηριώδες παρελθόν. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Λάβκραφτ είχε γοητευθεί από τα έργα του και είχε τα μάλα εμπνευστεί από αυτά .

Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά:

Το μεγάλο πνεύμα των Ιμαλαίων


To τέλος της Ατλαντιδος


Iμαλάια


To πιο ιερό από όλα (θησαυρός του βουνού)


Το βουνό των πέντε θησαυρών


Η Νεκρή Πόλη ( 1918 )

Για περισσότερα έργα του Νίκολας Ραίριχ μπορείτε να επισκεφθείτε το the Nicholas Roerich Museum στην Νέα Υόρκη , το International Centre of the Roerichs και την Estonian Roerich Society

Πηγή: diceofdoom.com

Μοιραστείτε