ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 March, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΜια βραδιά αφιερωμένη στον Κούρτσιο Μαλαπάρτε

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Κούρτσιο Μαλαπάρτε

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BOOK PRESS σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον κλασικό συγγραφέα και διανοούμενο Κούρτσιο Μαλαπάρτε.

Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος-ιστορικός Μάρκος Καρασαρίνης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης και ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας-συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης.

Συντονίζει ο συγγραφέας και διευθυντής της BOOK PRESS Κώστας Κατσουλάρης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από το www.metaixmio.gr.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα δύο αντιπολεμικά-αυτοβιογραφικά αριστουργήματα του Curzio Malaparte Καπούτ και Το δέρμα, στα οποία καταγράφει τις εμπειρίες του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δημοσιογράφος και αξιωματικός και τα οποία τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σύγχρονους κλασικούς.

Το Καπούτ (μτφρ. Παναγιώτης Σκόνδρας), ένα από τα πιο σκληρά βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι το χρονικό της πολιτιστικής και ηθικής κατάρρευσης της Ευρώπης, όπως τις καταγράφει ο συγγραφέας ως αυτόπτης μάρτυρας. Η Ευρώπη πεθαίνει. Σωρός ερειπίων, θέατρο καταστροφής και θανάτου, η Γηραιά Ήπειρος σέρνει το μακρύ της ψυχορράγημα μέσα στη φρίκη του πολέμου. Στο μεταξύ, πρίγκιπες και πρέσβεις, κορυφαία στελέχη και κυρίες της αριστοκρατίας, ο καλός κόσμος της υψηλής κοινωνίας και των μποέμ καλλιτεχνών και λογοτεχνών, παρηκμασμένος, χρονοτριβεί εν μέσω διπλωματικών γευμάτων και λαμπρών δεξιώσεων. Γραμμένο μεταξύ του 1941 και του 1943, το Καπούτ είναι ένα έντονα λυρικό μυθιστόρημα και μαζί μια ωμή μαρτυρία για τη φρικτή πραγματικότητα της εποχής.

Το δέρμα (μτφρ. Παναγιώτης Σκόνδρας) γράφτηκε αµέσως µετά το Καπούτ, του οποίου αποτελεί ένα είδος συνέχειας, αφού τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος. Εκτόξευσε στα ύψη τη διασηµότητα του Μαλαπάρτε και έγινε το εµβληµατικό του αριστούργηµα. Ενώ το Καπούτ εκθέτει µε απίστευτη σκληρότητα το αδιέξοδο ενός ευρωπαϊκού κόσµου που έχει χάσει την ανθρωπιά του, το Δέρµα δείχνει έναν πιο περιορισµένο κόσµο, τον ιταλικό, που προσπαθεί να ανακτήσει αυτή την ανθρωπιά µε χίλιους δυο τρόπους. Με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της Νάπολης, λαό ταλαιπωρημένο από τα δεινά του πολέμου, πεινασμένο, θρησκόληπτο, εκπορνευμένο, που παλεύει με έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο να επιβιώσει, ο Μαλαπάρτε, ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος ως προσωπικότητα, στηλιτεύει για άλλη μια φορά τα ήθη της εποχής, ασκεί δριμεία κριτική σε υψηλούς κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, φωτίζει με ειρωνεία και χιούμορ τη διαφορά ανάμεσα στους ελευθερωτές Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους και συνοψίζει τα δεινά των συρράξεων και του φασισμού – την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίδιας της ανθρώπινης ιδιότητας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΤΣΙΟ ΜΑΛΑΠΑΡΤΕ

Ο Curzio Malaparte (Κούρτσιο Μαλαπάρτε), ψευδώνυµο του Κουρτ Έριχ Σούκερτ, γόνος της ένωσης του πλούσιου Σάξονα Έρβιν Σούκερτ και της Λοµβαρδής Εβελίνα Περέλι, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1898 στο Πράτο. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσµιου Πολέµου, στον οποίο και πολέµησε, ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του στη δηµοσιογραφία. Από το 1922 ο Μαλαπάρτε ήταν ενεργό µέλος του Φασιστικού Κόµµατος. Εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία τη δεκαετία του 1920, αλλά κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση µε τα δύο αριστουργήµατά του, το Καπούτ (1944) και το Δέρµα (1949). Αποστασιοποιηµένος από τον φασισµό ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Μαλαπάρτε θα αποκτήσει κοµµουνιστική κοµµατική ταυτότητα, θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον µαοϊσµό, ενώ λίγο πριν από τον θάνατό του θα ασπασθεί τον καθολικισµό. Αµφιλεγόµενη προσωπικότητα, πέθανε στη Ρώµη τον Ιούλιο του 1957.

Μοιραστείτε