ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ“Μέση Αγγλία”: Φιλελέφτ σνομπισμός στην λαϊκή βούληση του Brexit

“Μέση Αγγλία”: Φιλελέφτ σνομπισμός στην λαϊκή βούληση του Brexit

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Το νέο αναγνωστικό must στους τρέντι κύκλους των φιλελέδων και των ευρωλιγούρηδων, είναι το μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, “Μέση Αγγλία”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Πόλις” και ασχολείται με το φλέγον ζήτημα του Brexit. Οι πολιτικές απόψεις του συγγραφέα, ο οποίος σιχαίνεται τον θατσερισμό, ψήφισε Remain και θεωρεί επικίνδυνο τον Nάιτζελ Φάρατζ, με είχαν προετοιμάσει για το περιεχόμενο και την ιδεολογική κατεύθυνση του βιβλίου και πράγματι δεν έπεσα έξω.

Η “Μέση Αγγλία” είναι σαν ένα άρθρο της “Καθημερινής” για το Brexit σε μορφή μυθιστορήματος. Σίγουρα καλογραμμένο, διαβάζεται απνευστί (τελείωσα τις 600 σελίδες του μέσα σε δυο μέρες) αλλά απελπιστικά μονομερές και απλοϊκό, γεμάτο με όλα αυτά τα αφόρητα κλισέ και τις προκαταλήψεις που κουβαλάνε στο μυαλό τους οι δήθεν πεφωτισμένοι οπαδοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, όλοι οι αρνητικοί ήρωες του βιβλίου ψηφίζουν (τί άλλο;) Brexit Oι οπαδοί της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ παρουσιάζονται σαν στενόμυαλοι ρατσιστές ή στην καλύτερη περίπτωση, σαν παραπλανημένοι άνθρωποι, που έχουν αφήσει την τυφλή οργή και το συναίσθημα να οδηγεί τις πολιτικές τους αποφάσεις. 

Και φυσικά, οι θετικοί ήρωες του βιβλίου, κοσμοπολίτες, ανοιχτόμυαλοι, μορφωμένοι, ψηφίζουν φανατικά Remain! Ο Κόου παρουσιάζει μια Βρετανία μετά το δημοψήφισμα , όπου τα ρατσιστικά εγκλήματα έγιναν καθημερινό φαινόμενο (ψέμα!!- https://blogs.spectator.co.uk/…/truth-behind-brexit-hate-c…/), όπου μεγάλα  σκοτεινά συμφέροντα στηρίζουν το Brexit (προφανώς ο Κόου δεν πηρε χαμπάρι πως πριν το δημοψήφισμα το City, η Τράπεζα της Αγγλίας, τα τρια μεγαλυτερα κόμματα, ολοί οι διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις στήριξαν Remain με κάθε μέσο) και όπου οι βουλευτές υπερ του Remain -που απλά οι καημένοι θέλουν να ακυρώσουν την ετυμηγορία των Βρετανών- δέχονται απειλές από εξαγριωμένους, λούμπεν Βrexiteers (o Kόου προφανώς δεν πήρε χαμπάρι για απειλές και σωματικές επιθέσεις εναντίον οπαδών του Brexit 

Διαβάστε επίσης: https://www.theguardian.com/politics/2018/feb/12/police-investigate-death-threats-against-brexit-supporters

Και το βιβλίο τελειώνει με ένα σόου χαζοχαρούμενης πολυπολιτισμικότητας, όπου οι ευκατάστατοι Βρετανοί ήρωες του βιβλίου πίνουν σαμπάνια στην βίλα τους στην εξοχή της Γαλλίας μαζί με τους αλλοδαπούς φίλους τους, γιατί προφανώς για τον “αριστερό του χαβιαριού” Κόου, η πολυπολιτισμικότητα είναι κάπως έτσι.

Αφού τελειώσουν την “Μέση Αγγλία”, είναι σίγουρο πως οι φιλελέδες Μενουμευρωπάκηδες θα επιβεβαιώσουν, γι’ άλλη μια φορά, τις προκαταλήψείς τους και την ηθική και πνευματική τους ανωτερότητα (“πόσο ορθολογιστές και ανοιχτόμυαλοι είμαστε, παναθεμά μας!”) και στο τέλος, όπως ένας από τους ήρωες του βιβλίου, θα αναφωνήσουν “Γαμ… το Brexit” (δηλαδή “γαμ… τη θέληση της πλειοψηφίας των Βρετανών”). 

Τώρα αν, μετά την “Μέση Αγγλία”, όλοι αυτοί θα έχουν γίνει λίγο πιο σοφοί σχετικά με το Brexit και τις αιτίες του, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Μοιραστείτε