ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΚΡΙΤΙΚΕΣΒιβλιοκριτική “Έντεκα επί εκατον εικοσι ένα” του Χρήστου Πολατίδη (σερρες, 2017)

Βιβλιοκριτική “Έντεκα επί εκατον εικοσι ένα” του Χρήστου Πολατίδη (σερρες, 2017)

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Πολατίδη «Έντεκα επί εκατόν είκοσι ένα» γραμμένο μάλιστα σε πολυτονικό, αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα καθώς ανακάλυψα πως ο συγγραφέας επιδίδεται, όπως και εγώ, στη συγγραφή ιστοριών μικρής φόρμας (flash fiction). Για τους «εθισμένους» στη συγγραφή «αστραπιαίας μυθοπλασίας» (όπως τη χαρακτηρίζει στον πρόλογο του) η ανάγνωση και η κατασκευή, κυρίως, των συμπυκνωμένων κόσμων των ιστοριών αυτών είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική διαδικασία την ίδια ώρα που αποτελεί υψηλή δοκιμασία λογοτεχνικών ικανοτήτων. Όπως διαπιστώνει ο Πολατίδης «απαιτείται η χρήση, σε πεζό κείμενο, αφαιρετικών τεχνικών ποίησης».

Η δική μου συνάντηση με αυτήν την πρόκληση, που ουσιαστικά αποτέλεσε και την «είσοδο» μου στη λογοτεχνική συγγραφή, έγινε μέσα από την ιστοσελίδα «120λέξεις» και τις συλλογές μικρών ιστοριών της εμπνευσμένης συγγραφέος Βέρας Καρτάλου. Σήμερα συνεχίζεται μέσα από άλλα παρόμοια εγχειρήματα.  

Από τις έντεκα ιστορίες του τόμου ξεχώρισα το σαρκαστικό,ως αισώπιος μύθος, «Τα καρτάλια» με τη δυνατή εικόνα του ανήμπορου τσιγκούνη και το συγκλονιστικό (καθώς οι μνήμες είναι ακόμη ολοζώντανες του Εμφυλίου) «Το στοιχειό» με τις φοβερές Ερινύες που καταδιώκουν τον ένοχο καταδότη και τέλος το ευχάριστα μακάβριο «Ο Ζωντανός» που λυτρώνει στο τέλος γιατρούς και αναγνώστη. Όλες βεβαίως αποτελούν ολόκληρους κόσμους που επεκτείνονται αφάνταστα μακρύτερα από τα σύνορα της ιστορίας αφήνοντας και προκαλώντας τη φαντασία του αναγνώστη σε πολλούς διαφορετικούες ιδιωτικούς δρόμους. Θα μπορούσαν βέβαια να εξελιχθούν σε σενάρια υπέροχων ταινιών μικρού μήκους.    

Δεν θα σας κρύψω πως το ενδιαφέρον μου για τις παραπάνω ιστορίες τράβηξαν οι διακριτικές αρχαιοφιλικές αναφορές του συγγραφέα για την «χτισμένη σ΄ αρχαία ερείπια, διπλανή εκκλησία» για το κραυγαλέο  εκείνο «Με εντολή Αρχαιολογίας τσιμεντάρονται τα είδωλα» και για την «εκκλησία με παράξενες τοιχογραφίες. Μορφές Ελλήνων φιλοσόφων».

Αναζητήστε το βιβλίο και αφήστε το να πυρπολήσει την έμπνευση σας.

Ο συγγραφέας Ηλίας Πολατίδης στην ΕΡΤ Σερρών

Ιωάννης (Έκτωρ) Μπαχάς
Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας
Διαχειριστής του Λογοτεχνικού Ιστολογίου «Το Φρούριο της Λήθης»

www.thecastleofoblivion.blogspot.com  

Μοιραστείτε