ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜια ιστορική συνέντευξη του φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου στην ΕΡΤ

Μια ιστορική συνέντευξη του φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου στην ΕΡΤ

Με αφορμή την 119η επέτειο γέννησης του λογοτέχνη, φιλοσόφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου ανεβάζουμε μια παλιότερη εκπομπή της ΕΡΤ για την μεγάλη μορφή του Ελληνικού Πνεύματος.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Νίκου Δήμου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

Σειρά εκπομπών λόγου του Νίκου Δήμου στην ΕΡΤ-2 με προσκεκλημένους, προσωπικότητες από τον πολιτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Βασικά χαρακτηριστικά, ο απροσχεδίαστος πρόσωπο με πρόσωπο διάλογος και το άκρως απέριττο σκηνικό. Η πρώτη εκπομπή φιλοξενεί τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Η πρώτη εκπομπή της σειράς «Διάλογοι», που μεταδόθηκε την 6η/2/1987, περιέχει συνομιλία του Νίκου Δήμου με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκό και διανοητή Κωνσταντίνο Τσάτσο κι αποτελεί σκιαγραφία της συγκεκριμένης προσωπικότητας. Η συζήτηση, εν μέσω ενός εξαιρετικά λιτού σκηνικού, αναδεικνύει πτυχές του φιλόσοφου, πολιτικού, συγγραφέα και ποιητή Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Ο ίδιος αναφέρεται στις καταβολές του στοχασμού του και στις αρχές της φιλοσοφικής του κοσμοθεωρίας, εξομολογείται βαθιές εσωτερικές του ανησυχίες και με αυτοκριτικό πνεύμα, επιχειρεί την αποτίμηση του εύρους της ζωής του και της δράσης του. Παράλληλα, γνωρίζουμε την πλευρά του πολιτικού Κ. Τσάτσου, καθώς σχολιάζει, μέσα από αναφορές και στον Πλάτωνα, τη διαδικασία άσκησης της πολιτικής εξουσίας και τη σύγκρουσή της με την ατομική ηθική. Με αφορμή την αναφορά στο συγγραφικό του έργο και την αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό, γίνεται λόγος για την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό. Ο Κ. Τσάτσος καταθέτει την προσωπική του πεποίθηση για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης και αξιοποίησης των ηθικών και πνευματικών αρχών που απορρέουν από το αρχαιοελληνικό της παρελθόν και που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Έτος παραγωγής: 1986

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Τέμπος

Δείτε το σχετικό βίντεο στο : ert.gr

Μοιραστείτε