ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
18 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΑπό την Βυζαντινή υμνογραφία στον πειραματισμό, όλα ακούγονται στο 4ο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” της Χίου

Από την Βυζαντινή υμνογραφία στον πειραματισμό, όλα ακούγονται στο 4ο Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” της Χίου

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται από τον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό οργανισμό ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ στη Χίο ένα Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, το οποίο φέτος έχει θέμα «Μουσική και Λόγος».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2020 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μουσικού και φιλολόγου Ελευθερίας Λυκοπάντη. Καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α.

Το Φεστιβάλ αυτό είναι το μοναδικό στη χώρα που εστιάζει στην έντεχνη και λόγια ελληνική μουσική δημιουργία. Όπως και τα προηγούμενα, έτσι και το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ χαρίζει στο κοινό της Χίου ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, με συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο λόγιο τραγούδι, στο μελόδραμα, στη Βυζαντινή υμνογραφία, στον πειραματισμό. Νέοι συνθέτες γράφουν ειδικά για το Φεστιβάλ νέα έργα εμπλουτίζοντας, έτσι, την ελληνική μουσική εργογραφία. Σειρά διαλέξεων αναδεικνύει φέτος την οργανική σχέση Μουσικής και Λόγου. Τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθήματα θα δώσουν μια ξεχωριστή ευκαιρία στους νέους μουσικούς και στους μαθητές των Ωδείων και του Μουσικού Σχολείου για περαιτέρω σπουδή και γνώση.

Λουτσιάνο Μπέριο

Θα υπάρχουν αφιερώματα: σε Χιώτες ποιητές του παρελθόντος που αποτελούν πηγή έμπνευσης και για συνθέτες του σήμερα, σε Χίους υμνογράφους και ψάλτες του 19ου αιώνα, στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Σφαγής της Χίου, στο θεμελιωτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα, στο Χιώτη ποιητή Ματθαίο Μουντέ (20 χρόνια από τον θάνατό του), στο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 95 χρόνια στη Χίο, στο Μάνο Χατζιδάκι (95 χρόνια από την γέννησή του) με μια μεγάλη συναυλία στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, που επιμελείται ο καθηγητής στη Βοστώνη και συνθέτης Παναγιώτης Λιαρόπουλος αφιερωμένη στα τραγούδια του Μάνου. Στη συναυλία του Φεστιβάλ για τους Χιώτες ποιητές θα παρουσιαστούν και τα τραγούδια που έγραψε ο σπουδαίος Γάλλος συνθέτης Μωρίς Ραβέλ (1875-1937) πάνω σε παραδοσιακές χιώτικες μελωδίες.

Διονυσης Λαβράγκας

Επίσης θα προβληθεί η ταινία «Το Παρίσι κοιμάται» (1923) του Rene Clair, σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μακρή, σε ζωντανή εκτέλεση. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται μια ξεχωριστή Έκθεση Εικαστικών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα «Μουσική και Λόγος».
Το Φεστιβάλ του καιρού και του τόπου μας.

Μια γιορτή της Ελληνικής Μουσικής, με δεκάδες καλλιτέχνες από τη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα επταήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ 

https://musahellenicafestival.gr/me-mia-matia/ 

 

Μοιραστείτε