ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
19 March, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑίγυπτος: Η ιστορική πομπή μεταφοράς των Φαραώ στο νέο μουσείο στο Κάιρο

Αίγυπτος: Η ιστορική πομπή μεταφοράς των Φαραώ στο νέο μουσείο στο Κάιρο

Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο – Βασιλική παρέλαση αντάξια του παρελθόντος παρακολούθησαν οι κάτοικοι του Καΐρου – Μεταφέρθηκαν οι μούμιες 18 βασιλιάδων και τεσσάρων βασιλισσών και 17 σαρκοφάγοι στο νέο τους «σπίτι»

Με μεγαλοπρέπεια μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο 22 βασιλικές μούμιες και 17 σαρκοφάγοι στην Αίγυπτο. Οι κάτοικοι του Καΐρου έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής πομπής, παρακολουθώντας το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.

Από καιρό οι αρμόδιες αρχές ετοίμαζαν μια πομπή αντάξια της ιστορίας. Οι μούμιες και οι σαρκοφάγοι μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο, έκτασης 135.000 τ.μ. στην περιοχή Φουστάτ του παλαιού Καΐρου, σχετικά κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Η πόλη ήταν φωτισμένη, ενώ ειδικό φως υπήρχε στα κτήρια από τα οποία πέρασαν τα πανάρχαια εκθέματα. Κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες μεταφέρθηκαν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς.

 Τα οχήματα ήταν μαύρα με χρυσά μοτίβα, για να παραπέμπουν στις ταφικές λέμβους της αερχαιότητας. Τα εκθέματα συνόδευαν άρματα και άλογα, αφού το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήθελε να αναβιώσει τον βασιλικό τρόπο με τον οποίο οι βασιλιάδες και βασίλισσες της χώρας μεταφέρονταν στην τελευταία κατοικία τους.

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κυκλοφορία είχε κλείσει τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Η κυκλοφορία απαγορευόταν και στο μήκος της διαδρομής των 7 χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή.

Τα άρματα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ, ενώ έφτασαν στο μουσείο μισή ώρα αργότερα, ενόσω ακουγόταν κανονιοβολισμοί. Στο μουσείο βρισκόταν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ στο Κάιρο βρίσκονται επίσημοι από όλο τον κόσμο. 

egypt_moumies1

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871. Από τη δεκαετία του 1950 φιλοξενούνταν σε μια μικρή αίθουσα.

Ωστόσο το νέο μουσείο παρέχει εγκαταστάσεις για να ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

egypt_moumies2

Η πομπή αποτελείται από 22 βασιλικές αιγυπτιακές μούμιες μαζί με 17 βασιλικές σαρκοφάγους από τη 17η, τη 18η, τη 19η και την 20ή Δυναστεία, που ανήκουν στο Νέο Βασίλειο, ενώ ανάμεσα στις μούμιες, βρίσκονται εκείνες των βασιλέων Ραμσίς Β’, Σέτι Α’, Σέγκεν Ρα, Τούθμωσις και Τούθμωσις Γ’, καθώς και των βασιλισσών Χατσεπτσούτ, Μεριταμέν, συζύγου του βασιλιά Αμεντχοτέπ και Άχμος Νεφερτάρη, συζύγου του βασιλιά Άχμος

egypt_moumies3
egypt_moumies4
egypt_moumies5

Μοιραστείτε