ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
14 July, 2024
ΚεντρικήΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΌταν ο Κέρκ Ντάγκλας μοίραζε αμερικάνικη βοήθεια στην διάρκεια του Εμφυλίου 

Όταν ο Κέρκ Ντάγκλας μοίραζε αμερικάνικη βοήθεια στην διάρκεια του Εμφυλίου 

του Γιώργου Πισσαλίδη 

Πέθανε την  Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 σε ηλικία των 103 χρόνων, ο θρυλικός ηθοποιός του Χόλλυγουντ Κέρκ Ντάγκλας διάσημος για ρόλους σε ταινίες όπως “Σπάρτακος” και “Σταυροί στο Μέτωπο” του Στάνλεύ Κούμπρικ και “Ο Συμβιβασμός” του Ηλία Καζάν. 

Λίγοι όμως ξέρουν ότι ο Κέρκ Ντάγκλας υποστήριξε ενεργά τις προσπάθειες βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα εν μέσω του καταστροφικού Ελληνικού Εμφυλίου στα τέλη της δεκαετίας του ‘40.

Απόδειξη για αυτό μια σπάνια φωτογραφία, όπου ο Ντάγκλας  μοιράζει σχολικά είδη σε νεαρά παιδιά κάπου στην Ελλάδα ως μέρος της εθελοντικής του εργασίας για Σχέδιο Βοηθείας   και Ανακούφισης των ΗΠΑ. Η στρατιωτική και οικονομική βοηθεία στην Ελλάδα υπήρξε μέρος του Δόγματος Τρούμαν και του Σχέδιου Μάρσαλ , που για άλλους έσωσε την Ελλάδα από τον κόκκινο ολοκληρωτισμό και για άλλους μετέτρεψε την Ελλάδα σε πιόνι των ΗΠΑ. 

 Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση φιλανθρωπίας . Τόσο αυτός, όσο και η γυναίκα του Άννα αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους και της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες, όπως σε νοσοκομεία και σχολεία στην Νότια Καλιφόρνια (ανάμεσα τους το σχολείο στο οποίο πήγαινε ο ίδιος) και στο γηροκομείο Hary’s Haven για άτομα της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Επίσης ιδρυσαν το “Κέντρο Ανν Ντάγκλας για Άστεγες Γυναίκες” Ενώ υπάρχουν δεκάδες περιπτωσεις φιλανθρωπίας για την οποίες κανείς δεν έμαθε ότι αυτος ήταν ο ευεργέτης.

Όσο για τις δεκάδες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ίδιος δήλωνε ότι ένοιωθε περήφανος για τις κάτωθι: “Αμαρτωλές Γυναίκες” (Τhe Strange Case of Martha Ivers ) τις τρεις ταινίες για τις οποίες ήταν υποψήφιες για ¨οσκαρ, ήτοι “Tσάμπιον” “Η ωραία και το κτήνος “ (The Bad and the Beautiful) και “Ιστορία ενός ανθρώπου” (Lust for Life)  “To τελευταίο ατού” (Ace in the Hole) “Kίτρινο διαβατήριο” (Act of Love) “20.000 Λεύγες υπό την θάλασσα” “Η ανταρσία άρχισε” (The Indian Fighter) ‘Σταυροί στο Μέτωπο” (Paths of Glory) “Σπάρτακος” “Ο ασύλληπτος επάναστάτης” (Lonely Are the Brave) και “Επτά ημέρες του Μαίου” 

Μοιραστείτε