ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
6 July, 2020
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΥπερασπίζοντας την μουσική κάντρυ. Μέρος Α

Υπερασπίζοντας την μουσική κάντρυ. Μέρος Α

Γνωριμία με την country

Η μουσική country (ή country and western) είναι ένα μουσικό είδος που γεννήθηκε στις νότιες πολιτείες της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Οι περισσότεροι ιστορικοί αναφέρουν το 1927 σαν την “πραγματική” χρονιά, κατά την οποία η country μουσική γεννιέται με την ένταξη των Jimmie Rodgers (φώτο) και Carter Family στην οικογένεια της δισκογραφικής εταιρείας Victor Records. Country σημαίνει εξοχή, γιατί το είδος αυτό της μουσικής ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές του Νότου. H countryπαρουσιάστηκε στην μουσική σκηνή ως «ένα φαινόμενο του Νότου» και αναγνωρίστηκε μάλιστα επισήμως από το Κογκρέσο (!) ως κοιτίδα της το Bristol του Tennessee. Έχει ρίζες από την μουσική folk («λαϊκή») – και ειδικά την λεγόμενη Appalachian folk- την λαϊκή δηλαδή μουσική των Αμερικανών της εργατικής τάξης, που ανάμιξαν λαϊκά τραγούδια, ιρλανδικά και κελτικά τραγούδια, παραδοσιακές αγγλικές μπαλάντες και καουμπόικα τραγούδια, καθώς και την μουσική blues.

Στην country μπορείς να ακούσεις τόσο μπαλάντες όσο και χορευτικές μελωδίες με γενικά απλές φόρμες και απλό στίχο, που συνοδεύονται κυρίως από έγχορδα όργανα όπως μπάντζο, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, βιολί και φυσαρμόνικα.

Η country άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα τη δεκαετία του ’40, παίρνοντας σταδιακά την θέση της hillbilly μουσικής (μουσική των φτωχών Λευκών της αγροτιάς), αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξή της, καθώς και των ειδών honky tonk, bluegrass καιwestern swing.

“White Man’s Music”

H μουσική country θεωρείται (με κάποια… δυσανασχέτηση) «μουσική των λευκών» (white man’s music), γιατί από την αρχή συνδέθηκε με τους Λευκούς Αμερικάνους και ειδικά τα κατώτερα στρώματα, τους εργάτες και τους αγρότες. Στο “White Man Singin’The Blues” ο μεγάλος Merle Haggard δεν θα διστάσει να πει την απαγορευμένη λέξη “white”, τραγουδώντας για τις στενοχώριες του δίπλα με ένα μαύρο που τον καταλαβαίνει γιατί και αυτός περνάει δύσκολα “Oh, we sing aside a rail-road track, for peoplehave nothing to lose – I’m a son of a gambler who’s luck never cameand a white man singing the blues”.

Το 2009, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μουσική country ήταν αυτή που είχε την μεγαλύτερη ακροαματικότητα από το ραδιόφωνο τις βραδινές ώρες. Και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δημογραφικές αλλαγές των τελευταίων ετών και την μείωση του λευκού πληθυσμού.

Ονόματα, θέματα και στερεότυπα

Η Country έχει σήμα κατατεθέν το καουμπόικο καπέλο και είναι η μουσική που μιλάει για τον παλιό καλό παραδοσιακό αμερικάνικο τρόπο ζωής στην ύπαιθρο. Τα θέματά της είναι οι γυναίκες, η αγάπη, ο γάμος, η οικογένεια, ο χωρισμός, η μοναξιά, η σκληρή δουλειά, η φτώχεια, το ποτό, η παρανομία, τα όπλα και ο Θεός.

Υπάρχουν αρκετά είδη country, όπως: old-time/hillbilly, outlawcountry, gospel country, cajun, country blues, country pop, countrypunk, Tejano, white power country και άλλα. Μουσικοί «συγγενείς» της country είναι το Rockabilly και το Southern Rock.

Κορυφαία ονόματα στην country διαχρονικά είναι: Hank Williams, Jimmie Rodgers, Bill Monroe, Johnny Cash, Merle Haggard, Patsy Cline, Willie Nelson, Waylon Jennings, George Jones, Conway Twitty, Loretta Lynn, Dolly Parton, Eddy Arnold, Ernest Tubb, Jim Reeves, George Strait, Hank Snow, Johnny Paycheck, Don Gibson, Hank Williams Jr., Johnny Horton, Charlie Rich, Roy Acuff, Chet Atkins, Tanya Tucker, Faron Young, Alabama, Kenny Rogers, Dwight Yoakam, Don Williams, Emmylou Harris, Ricky Skaggs, Randy Travis, Brooks & Dunn, Tim McGraw, Toby Keith και άλλοι.

Κάποιοι θεωρούν ότι η μοντέρνα country έχει κάποια«στερεότυπα» ως θέματα και ότι αν θέλεις να πεις ένα τραγούδιcountry πρέπει να συμπεριλάβεις “ένα φορτηγό, ένα κορίτσι, μπύρες ή γενικά αλκοόλ, φάρμα, λάσπη / σκόνη, αγροτικό περιβάλλον κυρίως ποτάμι, τζιν, μπότες και όπλα. Και αν εξαντλήσεις τα θέματα πρόσθεσε και αμερικάνικη σημαία και στρατιώτες”.

Μουσική country και σημαία του Νότου (και το αμόκ εναντίον της)

Καθώς η μουσική country συνδέεται ιστορικά με το Νότο, η σημαία των Νοτίων (confederate ή rebel flag) είναι από πολλά χρόνια ένα σύμβολο που σχετίζεται μαζί της και δύσκολα μπορεί να δει κάποιος κάποια εκδήλωση με θέμα τη country χωρίς να δει την σημαία σε μπλουζάκια, πόρπες ζώνης, αυτοκόλλητα προφυλακτήρων και πολλά άλλα. Ορισμένοι καλλιτέχνες τηςcountry την έχουν εμφανίσει και στο διαφημιστικό τους υλικό. Ένα παράδειγμα είναι η θρυλική μπάντα Alabama που έχει συμπεριλάβει τη συνομόσπονδη σημαία στα εξώφυλλα των άλμπουμ και των singles τους, ενώ πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Gretchen Wilson που την πρόβαλε σε γιγαντοοθόνη στην συναυλία της.

Ο Hank Williams Jr., γιος του θρύλου της country Hank Williams(1923–1953), μιλάει με περηφάνια για τη Νότια σημαία στο τραγούδι “The Souths Gonna Rattle Again”, όπου λέει “You canbet Ill brag on that rebel flag”, ενώ ο Blake Shelton στο τραγούδι “Kiss My Country Ass“, ξεκινά με τον στίχο “Tearin’ down a dirtroad / Rebel flag flying / Coon dog in the back…”

Με την πολιτική ορθότητα να απλώνεται σαν πανούκλα σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των Αμερικάνων, η σημαία του Νότου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και η ευκαιρία για το ανελέητο πογκρόμ εναντίον της δόθηκε με την ένοπλη δολοφονική επίθεση σε εκκλησία μαύρων στο Charleston από έναν ψυχασθενή νεαρό λευκό που σε φωτογραφίες φαινόταν να χρησιμοποιεί την Νότια σημαία. Ως εκ τούτου η σημαία θεωρήθηκε «ρατσιστική», όσοι την είχαν «ρατσιστές» και έτσι άρχισε το ντελίριο της απαγόρευσής της (πρώτη η Amazon την απέσυρε) και ο στιγματισμός όσων τόλμησαν να εμφανίζονται με αυτήν (πρώτοι – πρώτοι οι θρυλικοί Dukes). Πολύ σύντομα οι ιεροεξεταστές της πολιτικής ορθότητας έστρεψαν τα πυρά τους στην «μουσική των λευκών», την country. Κάποιες ευαίσθητες πολιτικά ορθές μύτες μύρισαν «ρατσισμό», ενώ κάποιες άλλες (και) «σεξισμό» / «μισογυνισμό».

Φυσικά, μέσα στο παραλήρημά τους ξέχασαν ότι υπήρξαν και μαύροι (λίγοι έστω) καλλιτέχνες της country (με πιο μεγάλο όνομα τον Charli Pride) ή άλλοι που τραγούδησαν περιστασιακά country(ένας ήταν ο μεγάλος Ray Charles), καθώς και υπήρξαν μεγάλα ονόματα της country όπως ο Johnny Cash, ο Willie Nelson και οKris Kristofferson που θεωρείται ότι υποστήριζαν κάπως πιο…liberal κοινωνικές ατζέντες..

Δυστυχώς στον ορυμαγδό της πολιτικής ορθότητας σπουδαίοι καλλιτέχνες λύγισαν. Σε συνέντευξή του το 2002, ο CharlieDaniels εξήγησε τις μεταβαλλόμενες απόψεις του σχετικά με την σημαία που στις θρυλικές συναυλίες του πίσω στην δεκαετία του ‘70 την ανέμιζαν με καμάρι οπαδοί του όταν τραγουδούσε μανιασμένα “be proud you’re a rebel cause… The South’s GonnaDo It Again”! «Δεν έχω τίποτα εναντίον της σημαίας της Συνομοσπονδίας. Για μένα, σημαίνει μόνο ένα τμήμα της χώρας, αλλά…. επειδή για κάποιο κομμάτι της κοινωνίας σημαίνει κάτι άλλο, δεν κρατώ μια σημαία της Συνομοσπονδίας. Δεν την χρησιμοποιώ στη σκηνή ή κάπου αλλού…».

Έτσι, με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού «κακών» στίχων και λυρικών αναφορών, οι περισσότεροι που ασχολούνται με τηνcountry έχουν αποστασιοποιηθεί από καιρό από τη σημαία του Νότου.

Μοιραστείτε