ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
14 July, 2024
ΚεντρικήΙΣΤΟΡΙΑ - ΙΔΕΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο “σαβουάρ βιβρ” του Τζέημς Μπόντ

Το “σαβουάρ βιβρ” του Τζέημς Μπόντ

του Χρήστου Ζαμπούνη

Εάν υπάρχει στην ιστορία του κινηματογράφου ένας αρχετυπικός ήρωας με καλούς τρόπους σε βαθμό καρικατούρας, αυτός δεν είναι άλλος από τον James Bond. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναδέλφους του, ο Βρεταννός μυστικός πράκτωρ αποτελεί το πρότυπο του gentleman. Δεν γνωρίζω εάν ο Ίαν Φλέμινγκ, ο συγγραφεύς που ενεπνεύσθη τον συγκεκριμένο ήρωα είχε διαβάσει το βιβλίο του Κλίντον Τ. Κλίνλιφ «A Gentleman’s Guide to Etiquette» ή ακόμη το πόνημα της Mrs Χάμφρι «Manners for Men», εγχειρίδια με τα οποία γαλουχήθηκε η γενιά του όσον αφορά στην καλή συμπεριφορά.

Το βέβαιον είναι ότι ο James Bond έχει τρόπους. Φιλόφρων και περιποιητικός, ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου στις κυρίες, τις βοηθά να βγάλουν ή να φορέσουν το παλτό τους, τους προτείνει την καλύτερη θέση στο εστιατόριο και τους προσφέρει λουλούδια, όπως γίνεται τακτικότατα με την Μανιπένι. Όλες αυτές οι χειρονομίες επειδή πραγματοποιούνται με φυσικότητα και όχι τυποποιημένα, αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο εκφράσεως των αισθημάτων του. Προσοχή προς ναυτιλλομένους! Ο James Bond δεν ομιλεί ποτέ για τις προηγούμενες κατακτήσεις του, ούτε καυχάται για τον αριθμό τους. Αποφεύγει να φλερτάρει την κυρία που φλερτάρει, με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, και αποφεύγει να ερωτοτροπεί με μία παντρεμένη ή δεσμευμένη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για σύζυγο ή ερωμένη φίλου του. Αποτελεί την κατ΄εξοχήν ενσάρκωση της φράσεως του Ανατόλ Φρανς, ο οποίος πρέσβευε πως «Η μεγαλύτερη τιμή για μία γυναίκα είναι να την επιθυμήσουμε».

Κατά τα ειωθότα των royals και των αριστοκρατών, το χρήμα είναι απόν από την ζωή του, σε τέτοιο βαθμό που να μην τον έχουμε δει ποτέ να πληρώνει, ακόμη και στο καζίνο, εξαργυρώνοντας τις μάρκες. Μία άλλη ιδιαιτερότητά του είναι ότι δεν βλέπει ποτέ τηλεόραση. Αντιθέτως, πηγαίνει στην όπερα, στο θέατρο ή στον κινηματογράφο. Last but not least, η εμφάνισίς του αγνοεί τις υπερβολές της μόδας κατορθώνοντας να πραγματοποιεί τον αντιφατικό συγκερασμό να φορά καινούργια ρούχα, το ντύσιμό του να είναι μελετημένο στην τελευταία του λεπτομέρεια, κι’ όμως να περνούν όλα απαρατήρητα.

Photo Credit: Alamy | Visual Hellas

Μοιραστείτε