ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
28 September, 2023
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΗ θρησκευτική αναζήτηση του Τζώννυ Κας Μέρος Α!

Η θρησκευτική αναζήτηση του Τζώννυ Κας Μέρος Α!

γράφει ο Dave Urbanski

Ο Τζώννυ Κας υπήρξε ένας θρύλος της ροκαμπίλυ, της φολκ  και της κάντρυ. Τραγούδησε για παρανόμους και φορούσε μαύρα για τους φυλακισμένους και τους φτωχούς. Υπήρξε ο πρώτος “παράνομος της κάντρυ” (κόντρα στο κατεστημένο της Νάσβιλ), μαζεύοντας γύρω του καουμπόυδες αλλά και οπαδούς του κλασσικού ροκ και της εναλλακτικής σκηνής.

Όμως οι περισσότεροι ξεχνούν ότι το 1968, μετά την τεράστια επιτυχία της συναυλίας στις φυλακές του Φόλσομ και χάρις στον γάμο του με την Τζούν Κάρτερ, ο Κας αναγεννήθηκε ως χριστιανός, επισκέφθηκε τους Άγιους Τόπους και  αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του στα γκόσπελ. Αυτό που ακολουθεί είναι προσαρμογή από το βιβλίο “The Man Comes Around: The Spiritual Journey of Johnny Cash ” (Relevant Books) του Ντέηβ Ουτάνσκι που καλύπτει την ένθερμη, ακατέργασατη και πολλές φορές προβληματική πίστη του Τζώννυ Κας. Γ.Π

Αρνούμενος να μπει σε κουτάκια

Kάποτε ένας δημοσιογράφος προσπαθησε να στριμώξει τον Τζώννυ Κας, προσπαθώντας να τον κάνει να παραδεχθεί μία και μόνη χριστιανική ομολογία που να αγαπά. Εκείνος τον είπε κοφτά:”Εγώ – ως κάποιος που πιστεύει ότι ο Ιησούς της Ναζαρέτ, ένας Εβραίος, ο Χριστός των Ελλήνων, ήταν ο Κεχρισμένος του Θεού (γεννημένος από σπέρμα Δαυίδ, έχοντας το για πίστη, όπως και ο Αβραάμ είχε πίστη και μετρούσε για αυτόν ως ήθος – έχω μπολιαστεί και εγω γίνει το κλήμα μέσα στον αμπελώνα του Κυρίου και είμαι απόγονος του συμφώνου του Θεού με τον λαό του Ισραήλ

” Τι πράγμα;” απάντησε ο δημοσιογράφος .

“Είμαι Χριστιανός.” ανταπόδωσε θυμωμένος. “Μην με βάζεις σε άλλο κουτάκι”

Παρόλο που ανατράφηκε ως Βαπτιστής και Πεντεκοστιανός, ο Κας ποτέ δεν νοιάσθηκε φοβερά για συγκεκριμένες ομολογίες. Ούτε για φθηνή θεολογία. Η για βαρετή δογματική ανάλυση.   Κάποτε δήλωσε “Στα ταξίδια μου στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, πολλές φορές έχω θυμηθεί και έχω αντιληφθεί ότι το Ευαγγέλιο είναι το μόνο δόγμα που είναι πετυχημένο και δουλεύει για όλους τους ανθρώπους. Αλλά όταν αυτή η  άλλη ομολογία αρχίζει να αισθάνεται ή ακόμα χειρότερα, αρχίζει να διδάσκει ότι η δικιά τους συγκεκριμένη ερμηνεία του Λόγου του Θεού ανοίγει την μόνη πόρτα στον Παράδεισο, τότε αισθάνομαι ότι είναι επικίνδυνη”.

Τότε λοιπόν, τι “είδους” Χριστιανός είναι ο Κας ;

Ένας αφοσιωμένος , συντηρητικός, φονταμενταλιστής; Μάλλον αν έχετε διαβάσει την εισαγωγή στο μυθιστόρημα “Ο άνθρωπος στα λευκά” το μυθιστόρημα  που έγραψε το 1986 για την ζωή του Αποστόλου Παύλου: “Παρακαλώ καταλάβετε ότι πιστεύω ότι η Βίβλος, ολόκληρη η Βίβλος είναι ο αλάνθαστος, αδιαμφισβήτητος Λόγος του Θεού. Είμαι πολύ προσεκτικός στο να μεταφράζω τον αέναο Λόγο”

Αλλά βασισμένος σε μια παράγραφο από την βιογραφία που κυκλοφόρησε το 1997 , ο Κας δεν μποιάζει τόσο αταλάντευτος. “Από τη στιγμή που έμαθα το είναι η Βίβλος – ο εμπνευσμένος Λόγος του Θεού (η τέλος πάντως το μεγαλύτερο μέρος της)”  Και για να είμαστε δίκαιοι, συνεχίζει αυτή την σκιά αμφιβολίας μαζί με μία έγκριση της Βίβλου , παρατηρώντας πόσο “αλήθινά συναρπαστικό” είναι να ανακαλύπτει νέες ερμηνείες και να τις εφαρμόζει στην ζωή του.

Και ακόμα , είναι σίγουρο ότι ο Κας κρατούσε πράγματα για τον εαυτό του και δεν μιλούσε για την πίστη του σε άλλους.            Ο Στιου Κάρναλ, ο οποίος οργάνωνε τις περιοδείες τα πρωτα χρόνια, θυμάται: “Ο Τζώννυ ήταν ένας ατομικιστής και ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος. Ήταν επίσης απρόβλεπτος. Μπορούσε να μιλάει για ώρες και μπορούσε να μιλάει για κάθε τι—αλλά όχι για θρησκεία. Κάποια στιγμή θα ήμασταν στον δρόμο για εβδομάδες και παράλληλα θα μέναμε σε μοτέλς και ξενοδοχεία. Όταν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος θα πηγαιναν να κοιμηθούν, ο Τζώννυ θα εξαφανιζόταν για  μερικές ώρες. Όταν θα επέστρεφε, αν τον ρωτούσαν που είχε πάει, θα απαντούσε ξεκάθαρα “Στην Εκκλησία”

“Δεν συμβιβάζομαι στην θρησκεία μου” δήλωσε κάποτε ο Κας. “Αν είμαι με κάποιον που δεν θέλει να μιλήσει για αυτην, δεν θα μιλήσω για αυτήν. “Δεν επιβάλω τις απόψεις μου σε κανένα με κανένα τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας. Νοιώθω ότι όταν επιβάλεις την άποψη σου, προσβάλλεις τον άλλον. Παρόλο που ως χριστιανός μου αρέσει να μιλάω στους άλλους για την Σωτηρία του Ιησού, θα δώσω το μήνυμα σε όποιον θέλει να το ακούσει η σε οποιοδήποτε θέλει να το κάνω. Αλλά αν μου κάνουν γνωστό ότι δεν θέλουν να το ακούσουν, δεν πρόκειται να το ακούσουν ποτέ από μένα.  Αν σκέπτομαι ότι δεν θέλουν να το ακούσουν, δεν θα το φέρω ποτέ στην συζήτηση”

Με λίγα λογια, “το να λες στους άλλους για το μήνυμα του Ιησού είναι μέρος της πίστης μας, αλλά ο τρόπος που την ζούμε μιλάει πιο δυνατά από ότι μπορούμε να το πούμε” είπε ο Κας. “Το ευαγγέλιο του Ιησού πρέπει πάντα να είναι μια ανοικτή πόρτα με μια ταμπέλα που να υποδέχεται όλους’

Αλλά βάλτε τον Κας μπροστά από ένα μικρόφωνο και όπως ήδη θα έχετε μαντέψει, μπορούν να συμβούν τα πάντα.

“Δεν είμαι εδώ απόψε για να εξυμνήσω τον Τζώννυ Κας” είπε σε ένα κοινό κατα την διάρκεια ενός σώου που ακολούθησε την επανανακάλυψη του Ιησού στις αρχές της δεκαετίας του 70. “Στέκομαι εδώ ως διασκεδαστής, ως περφόρμερ, ως τραγουδιστής που στηρίζει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Είμαι εδώ για να σας καλέσω να ακούσετε τα καλά νέα που θα ακούσετε , να τα αναλύσετε και να δείτε αν δεν πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής για σας”

Ο Κας επίσης επίσης έγινε πρωτοσέλιδο σε μεγάλες εφημερίδες όταν μοιράσθηκε την πίστη του με το κοινό του The Johnny Cash Show, ένα δημοφιλές πρόγραμμα που προβαλλόταν από το ABC από το 1969 μέχρι το 1971. Ξεκίνησε το σώου: “Όπως ξέρετε αγαπητοί μου, έχω παρουσιάσει πολλούς ύμνους και θρησκευτικά τραγούδια σε αυτό το σώου. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι νοιώθω μέσα μου το θέμα  του επόμενου τραγουδιού. Είμαι Χριστιανός και θέλω να αφιερωσω αυτό το τραγούδι στό ότι έχω αποδεχθεί ότι ο Θεός είναι ο νικητής στην ζωή μου. Δεν αθ ήμουν τίποτα δίχως αυτόν. Θέλω να αρχίσω να παίξω ένα ριφ από ένα νούμερο ένα τραγούδι. (Και υπήρξαν πολλά μέλη της Εκκλησίας στην οποία ανήκε που αμφισβήτησαν την απόφαση του, στην διάρκεια ενός μνημειώδους επεισοδίου του σώου να τραγουδήσει τον αμφιλεγόμενο στίχο “Ευχόμενος Κύριε να ήμουν μαστουρωμένος” από το χίτ του Κρις Κριστόφερσον  “Sunday Morning Coming Down.”)

Και ενώ ο Κας λαχταρούσε να παίζει μόνο γκόσπελ (θρησκευτική) μουσική ήδη από την άρχη – και θα το έκανε αν ο Σαμ Φίλιπς δεν έβαζε φραγμό στις επιθυμίες του ως οικονομικά μη εφικτές για την Sun Records – ποτέ δεν δίστασε να ερμηνεύει τραγούδια με κοσμικό θέματα στο στούντιο ή στις συναλίες του κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Μια τεράστια επιρροή σε αυτόν τον ενδεχομένως προβληματικό χώρο ήταν, πιστέψτε το η όχι ήταν ο ευαγγελιστής Μπίλυ Γκραχαμ που αναζήτησε να δει τον Τζώννυ όταν άκουσε για την αφοσίωση του στον Θεό.

“Αυτός και εγώ περάσαμε πολύ καιρό συζητώντας ξανά και ξανά και καταλήξαμε στο ότι δεν είχα το κάλεσμα να είμαι ευαγγελιστής” θυμάται ο Κας από τις πρωτες συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γκρέηχαμ.  “Με συμβούλεψε να συνεχίζω να τραγουδώ το ‘Folsom Prison Blues’ και το ‘A Boy Named Sue’ και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια των “παρανόμων” αν αυτό ήταν που ο κόσμος ήθελε να ακούσει και τότε όταν ερχόταν η στιγμή να πω ένα γκόσπελ (χριστιανικό) τραγούδι να τα δώσω όλα. Να βάλω όλη την ψυχή μου και το πάθος μου στην μουσική μου, να μην αφήσω τους άλλους να μπούν στον δρόμο μου Μου είπε: “Μην ζητάς συγγνώμη για το ποιός είσαι και για κάτι που εκανες στο παρελθόν. Γίνε ο εαυτός σου και κάνε αυτό που κάνεις “

“Ξέρεις, νομίζω ότι απλώς χαίρομαι να μιλάω στους άλλους για την πίστη μου, είχε πει τα τελευταία χρόνια. “Δεν κάνω κήρυγμα στους ανθρώπους. Δεν με αρέσει να πιέζω κανένα σε  αυτό το θέμα και δεν θα τραγούδαγα ένα γκόσπελ τραγούδι αν δεν σκεφτόμουνα ότι οι άνθρωποι θα το απολάμβαναν. Φαίνεται να τα απολαμβάνουν όσο η ακόμα πιο πολύ από ότιδήποτε άλλο. ΔΕν είναι ότι τους προσυλητίζω. Δεν είμαι εκεί για να πείσω τον κόσμο, απλώς να διαδώσω το χαρμόσυνο νεο του Ευαγγελίου”

Όπως αποδεικνύεται, ο Κάς γρήγορα έγινε μια καλοδεχούμενη φιγούρα τόσο στις περιοδείες του Μπίλυ Γκράχαμ, όσο και στις επιδεικτικές πίστες του Λας Βέγκας. Και ενώ εκείνος επέμενε ότι αυτές οι φαινομενικά διαμετρικά αντίθετοι χώροι συναυλίες ήταν εξίσου οικείοι στο μυαλό και στην καρδιά του, ο Μπόνο των U2 δεν είχε πεισθεί. ”

Ο Τζώννυ Κας δεν τραγουδά στους καταραμένους και μερικές φορές νοιώθεις ότι προτιμά την παρέα τους … “

γράφει ο Dave Urbanski

Μοιραστείτε