ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 May, 2024
ΚεντρικήΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001: Νέα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης με πρεμιέρα καινούργιου έργου του Άρχοντα Πρωτομαϊστορα Άρβο Πάρτ

20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001: Νέα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης με πρεμιέρα καινούργιου έργου του Άρχοντα Πρωτομαϊστορα Άρβο Πάρτ

To χορωδιακό ακαπέλλα έργο του Αρβο Πάρτ (Arvo Pärt) “Ω Άγιε Νικόλαε” (O Holy Saint Nicholas ) θα κάνει την πρεμιέρα στην Πόλη της Νέας Υόρκης το Φθινόπωρο του 2021.

Η πρεμιέρα θα λάβει χώρα κατά τα θυρανοίξια του Ελληνικού Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νικολάου στο “Γκράουντ Ζέρο” του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου και θα εκτελεστεί από την Schola Cantorum και σε έκτατη μουσική διεύθυνση του υποψήφιου για Γκράμμυ Benedict Sheehan (Μπενεκτίτ Σηχάν). Το έργο είχε ανατεθεί ειδικά από την Schola Cantorum και τον ιδρυτή της και καλλιτεχνικό της διευθυντή της, Νεκτάριο Αντωνίου, ο οποίος υπηρετεί ως ο Πολιτιστικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής και Πρωτοψάλτης στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Νέα Υόρκη.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά την διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η νέα εκκλησία που ανοίγει δύο δεκαετίες πλύ κοντά στην παλιά τοποθεσία δεν πρόκειται να είναι αποκλειστικά Ορθόδοξος ναός, αλλά θα λειτουργεί και ως Εθνικό Ιερό το οποίο θα είναι ανοικτό σε προσκυνητές από όλον τον κόσμο. Η εκκλησία έχει σχεδιασθεί από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Ο Πολιτιστικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής Νεκτάριος Αντωνίου

Το νέο χορωδιακό έργο (που διαρκεί 15 λεπτά) βασίζεται στο αγγλικό κείμενο μιας προσευχής από την Ορθόδοξη Λειτουργία, παρμένη από το τροπάριο της εορτή του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού   Ο Άρβο Πάρτ έχει χρησιμοποιήσει το ίδιος κείμενο και παλιότερα – στο τρίτο μέρος του χορωδιακού του έργου “Τριώδιο” και στα Ρώσσικα στο Alleluia-Tropus, ένα έργο γραμμένο για φωνητικό συγκρότημα.

Η Schola Cantorum εξειδικεύεται στην Ανατολική Ορθόδοξη Μουσική συμπεριλαμβανομένου και του Βυζαντινού Άσματος. Το 2010 η χορωδία διαγωνίζετο στα Βραβεία Grammys με το άλμπουμ τους A Story of the City: Constantinople-Istanbul.

Ο Άρβο Πάρτ δήλωσε: “Τα καινούργια θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο “Γκράουντζ Ζέρο” εκεί όπου τα λείψανα των αγίων έχουν ανακατευθεί στην σκόνη με τις σωρούς των θυμάτων της επίθεσης είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Είμαι ευγνώμων που η μουσική μου θα είναι μέρος ενός τέτοιου γεγονότος.”

Yπενθυμίζουμε ότι ο Εστονός Άρβο Πάρτ έχει ανακηρυχθεί Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μεγάλου του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βορθολομαίο. 

Μεταφρασμένο από την επίσημη ιστοσελίδα του Arvo Pärt. 

Μοιραστείτε