ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΤι θα δούμε φέτος στο “3o Φεστιβάλ Ρεμπέτικου – Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”

Τι θα δούμε φέτος στο “3o Φεστιβάλ Ρεμπέτικου – Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”

Από Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Για τρίτη χρονιά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεργάζονται για την υλοποίηση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου – «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», που έγινε θεσμός για το νησί. Όπως και οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις, το 3ο Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα τη λαϊκή μας μουσική που ονομάζουμε «ρεμπέτικο» και οπωσδήποτε υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο. Αυτή τη χρονιά, γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» της διοργάνωσης στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο μια «διεθνή» διάσταση στο Φεστιβάλ.

Η φετινή διοργάνωση, τίθεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρεμπέτικο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017 με κριτήρια τον αστικό και λαϊκό του χαρακτήρα, την άμεση σύνδεση του με το λόγο και το χορό, την καθιέρωσή του ως πολιτισμική έκφραση, μουσικό είδος ευρύτατης απήχησης και ως ισχυρό σύμβολο ταυτότητας και ιδεολογίας για την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.

Στον φάκελο που κατατέθηκε στην UNESCO, η Σύρος αναφέρεται ως μια από τις πόλεις που συνδέονται στενά με το ρεμπέτικο, την λαϊκή μας μουσική που την αντιμετωπίζουμε ως κάτι ενεργόεπίκαιρο και ζωντανό και όχι ως μουσειακό έκθεμα.

Η διάρκεια του Φεστιβάλ, είναι πέντε (5) ημέρες, από την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018. Επισυνάπτονται το αναλυτικό φυλλάδιο του Φεστιβάλ και οι αφίσες των εκδηλώσεων.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη Σύρο, και να απολαύσετε το νησί, στο mood του Ρεμπέτικου!!!

Μοιραστείτε