ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
13 April, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΤζων Ντάν: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί” (με ανάλυση) 

Τζων Ντάν: “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί” (με ανάλυση) 

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί,
ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος
είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς.
Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβώλο χώμα,
η Ευρώπη γίνεται μικρότερη.
Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι
ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου.
Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο,
γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα.
Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις
για ποιον χτυπά η καμπάνα.
Χτυπάει για σένα». 

 

Ο Τζων Ντάν (John Donne, 22 Ιανουαρίου 1572- 31 Μαρτίου 1631) υπήρξε από τους μεγαλύτερους ποιητές της Εγγλέζικης ποίησης . Ήταν ο κορυφαίος   Μεταφυσικής ποίησης και ιεράρχης. Είναι φημισμένος όχι μόνο για την κοσμική του ποίηση (κατά το μεγαλύτερος μέρος γραμμένη πριν την χειροτονία του) αλλά επίσης για τους θρησκευτικούς του στίχους και τις θρησκευτικές του πραγματείες και ιδιαίτερα τις κηρυκτικές του ομιλίες, που συγκαταλέγονται στις εξοχότερες του 17ου αιώνα.  

Σε ένα από αυτά τα κηρύγματα, ο Τζων Ντάν μιλούσε για την συσχέτιση όλων των ανθρώπων μεταξύ τους και όλων με τον Θεό. Είναι εκεί που χρησιμοποιεί το παραπάνω απόφθεγμα (που πολλοί θεωρούν ως ποίημα) και όπου συγκρίνει τα άτομα με ηπείρους  και συμβουλεύει το ποίμνιο του ότι αν ακούσει κανείς μια καμπάνα να κτυπά για τον θάνατο κάποιου να μην ρωτήσει ποιος πέθανε, αλλά να ξέρει ότι κτυπά και για αυτόν τον ίδιο, μιας και είναι μέρος της ίδιας κοινωνίας.  

Το παραπάνω απόφθεγμα έγινε  διάσημο στον 20ον αιώνα, όταν με αυτό ο Έρνεστ Χεμινγουαίη ξεκινούσε το κλασσικό του βιβλιο “Για ποιόν κτυπά η καμπάνα” 

Μοιραστείτε