ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
3 July, 2020
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤα αγάλματα αποκτούν χρώμα

Τα αγάλματα αποκτούν χρώμα

Από τη Γιώτα Βαζούρα

Οι βόστρυχοί τους ήταν κατακόκκινοι, οι χιτώνες τους είχαν έντονα χρώματα, ενώ τα μάτια τους μαγνήτιζαν τους θεατές με το ζεστό καστανό βλέμμα τους. Μπορεί στα μαρμάρινα αγάλματα που σήμερα χαζεύουμε στις προθήκες των μουσείων το λευκό χρώμα να κυριαρχεί, ωστόσο, όταν αυτά φιλοτεχνήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, η εικόνα που παρουσίαζαν ήταν εμφανώς διαφορετική. Και αυτό, αφού, όπως έχει αποδειχτεί μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες, τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν πολύχρωμα και πολύ συχνά έφεραν επιχρυσωμένες λεπτομέρειες.

Γύρω από τα χρώματα με τα οποία είχαν φιλοτεχνήσει οι καλλιτέχνες της αρχαιότητας τα έργα τους περιστρέφεται η παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα στους χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου, οι αρχαιολόγοι φροντιστές του πολιτιστικού ιδρύματος θα «αποκαλύψουν» και θα μιλήσουν στους παρευρισκομένους για όλες εκείνες τις μη καταστροφικές τεχνικές, των οποίων η χρήση μάς βοηθά να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αρχική πολύχρωμη ή και επιχρυσωμένη εικόνα των αρχαίων αγαλμάτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από τις έρευνες αλλά και τις γραπτές πηγές που επιβεβαιώνουν τη χρήση των χρωστικών ουσιών, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα χρώματα των αγαλμάτων δίνουν και τα ίδια τα έργα. Αλλωστε σε αρκετά από αυτά σώζονται υπολείμματα χρωμάτων, τα οποία, αν και δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό, εντούτοις μπορεί να εντοπιστούν με τη χρήση κατάλληλης τεχνολογίας.

Να θυμίσουμε ότι η δράση «Ανοιχτό Μουσείο» (στην οποία εντάσσεται η παραπάνω παρουσίαση) άρχισε από το Εθνικό Αρχαιολογικό πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλοπερίεργους επισκέπτες να δουν διά ζώσης όλες τις εργασίες που πραγματοποιούνται από τους ειδικούς και τους συντηρητές στα… ενδότερα του πολιτιστικού ιδρύματος.

Οι παρουσιάσεις αυτές, που αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά που «κρύβονται» στα εργαστήρια συντήρησης του ΕΑΜ, έχουν διάρκεια από μισή έως μία ώρα και λαμβάνουν χώρα μία Πέμπτη τον μήνα, στις 12.00. Περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης, τα οποία θεωρούνται από τα πιο εξειδικευμένα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με την αλληλεπίδραση με το προσωπικό, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει εις βάθος σημαντικές πτυχές του αρχαιολογικού έργου.

Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαιτούνται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του ιδρύματος. Η έναρξη δηλώσεων είναι εφικτή μέχρι και μισή ώρα πριν από την παρουσίαση.

Από τη Γιώτα Βαζούρα

Πηγή: dimokratianews.gr

Μοιραστείτε