ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
5 June, 2020
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚρητικοί: προοδευτικοί η παραδοσιοκρατες;

Κρητικοί: προοδευτικοί η παραδοσιοκρατες;

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη

Πολλοί δεξιοί φίλοι άρχισαν πάλι την γκρίνια για το νησί της Κρήτης και την περίεργη εμμονή του να ψηφίζει αριστερόστροφα κόμματα. (ενδεικτικά να αναφέρω πως στο εκλογικό τμήμα που ήμουν δικαστικός αντιπρόσωπος στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 45%).

Όμως, δεν πρέπει να σας ξεγελάει η εκλογική συμπεριφορά των Κρητικών, που οφείλεται κυρίως σε ιστορικούς λόγους. Όπως έχω ξαναγράψει, στην πραγματικότητα, η Κρήτη είναι το μέρος εκείνο της Ελλάδας που οι συντηρητικές αρχές και αξίες είναι περισσότερο κυρίαρχες απ’ οπουδήποτε αλλού , ένα μικρό Τέξας στην καρδιά της Μεσογείου : τήρηση των παραδόσεων, αγάπη για τα όπλα, έντονος τοπικισμός, macho αξίες (η “ποιητική του ανδρισμού”, για την οποία μίλησε ο ανθρωπολόγος Michael Herzfeld) και όλα αυτά συνδυασμένα με έναν πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, οικονομικό δυναμισμό.

Οι ορθοπολιτικούληδες και οι ευρωλιγούρηδες έχουν πολλούς λόγους για να ξερνάνε τον ρατσιστικό οχετό τους εναντίον της Κρήτης (και το κάνουν με κάθε αφορμή). Ένας συντηρητικός όμως, αν ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του που απορρέουν από τις εκλογικές συνήθειες των Κρητικών, θα ανακαλύψει πως υπάρχουν πολλά για να θαυμάσει σε αυτό το νησί.

Ακόμα και η συνήθεια τους να μαυρίζουν το δεξιό κόμμα λόγω Βενιζέλου, συνήθεια που κρατά 100 χρόνια δείχνει ακριβώς την συντηρητική φυσιογνωμία των Κρητικών.

Μοιραστείτε