ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 June, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ“Σινεμά σαν Προσευχή”: Τα κινηματογραφημένα “Μαρτυρολόγια” του Ταρκόφσκι στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

“Σινεμά σαν Προσευχή”: Τα κινηματογραφημένα “Μαρτυρολόγια” του Ταρκόφσκι στις “Νύχτες Πρεμιέρας”

Ανέκδοτες φωτογραφίες, σκηνές από γυρίσματα, ποιήματα και αφηγήσεις από το προσωπικό ημερολόγιο του Αντρέι Ταρκόφσκι αντιστοιχίζουν τα βιώματα και τις ιδέες του κορυφαίου Ρώσου δημιουργού με τις ταινίες του. Οι πιο φωτεινές σελίδες από τα «Μαρτυρολόγια» ζωντανεύουν σε μια προσευχή για το σινεμά και την τέχνη. Μέσα από αναφορές στη ζωή του, τις αντιδράσεις που προκάλεσε το απαράμιλλο έργο του, αλλά και τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, ο Ταρκόφσκι φιλοσοφεί (αν και ο ίδιος το αρνείται) τη δική του «Ασκητική» για τον κινηματογράφο, ανάγοντας ένα βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ (που επιμελείται με τρυφερότητα ο συνονόματος γιος του) σε ένα απαραίτητο οπτικό συμπλήρωμα για την καριέρα του σκηνοθέτη. Παρουσία του παραγωγού της ταινίας. 

ΙΤΑΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 97′ | ΡΩΣΙΚΑ

O Αντρέι Ταρκόφσκι υιός, σε μια συναρπαστική συνέχεια με τα ίδια ακριβώς αρχικά του ποιητή πατέρα του, Αντρέι, αλλά και του παππού του, επίσης ποιητή, Αρσένι, ένωσε τις παλάμες του κι άφησε τον τόσο πρόωρα εκλιπόντα Ταρκόφσκι του κινηματογράφου μας να έρθει ξανά κοντά μας, να τον ακούσουμε, να τον δούμε, να μιλήσουν τα κάδρα και οι ποιήσεις του. Έστω για 97 λεπτά.

Χρόνος όμως τελικά, όπως και στο σινεμά του, πολλαπλασιαζόμενος, εκτεινόμενος σ’ ένα πέρα για πέρα αισθητό άπειρο. Η Τέχνη για τον Ταρκόφσκι υφίσταται σε αξιωματική συνάρτηση με τον Θεό, με την ευλαβική αναγνώριση του πεπερασμένου μας, την εκ βαθέων ανάγκη να μεταφραστεί το προσωπικό οικουμενικά και στην υπηρεσία της εσωτερικής ανθρώπινης ελευθερίας. Προφητικό, υψηλόφρον και πνευματικά συναρπαστικό. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrey A. Tarkovsky
ΣΕΝΑΡΙΟ: Andrey A. Tarkovsky
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Alexsey Naidenov
ΜΟΝΤΑΖ: Michal Leszczylowski, Andrey A. Tarkovsky

ΑΝΤΡΕΪ Α. ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ
Ρώσος σκηνοθέτης και μοντέρ, γιος του περίφημου δημιουργού, γεννημένος το 1970. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι το ντεμπούτο του στο μεγάλο μήκος.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 
Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Μοιραστείτε