ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
30 November, 2023
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣερ Ροτζερ Σκρούτον: Ο μεγάλος φιλόσοφος έφυγε με αποκαταστημένο το όνομα του

Σερ Ροτζερ Σκρούτον: Ο μεγάλος φιλόσοφος έφυγε με αποκαταστημένο το όνομα του

του Τηλέμαχου Χορμοβίτη 

Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Σερ Ρότζερ Σκρούτον, τον σημαντικότερο συντηρητικό διανοούμενο της εποχής μας.

Τον Aπρίλιο, ο γνωστός “προοδευτικός” δημοσιογράφος Tζώρτζ  Ήτον πήρε συνέντευξη από τον Scruton για λογαριασμό του κεντροαριστερού περιοδικού “New Statesman”. Όμως, ανέβασε στο twitter αποσπάσματα των δηλώσεων του φιλόσοφου με τέτοιο τρόπο που αλλοίωναν το νόημα τους και, βάσει αυτών, τον κατηγόρησε για αντισημιτισμό, ρατσισμό και ομοφοβία. Ακολούθησε ένα πραγματικό “κυνήγι μαγισσών” από τον “αντιρατσιστικό” όχλο των social media εναντίον του Σκρούτον, o οποίος τελικά αποπέμφθηκε από την θέση του ως άμισθος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε αρχιτεκτονικά θέματα.

Όμως, χάρη στην έρευνα του δημοσιογράφου του “Spectator”, Ντάγκλας Μιούρραιη, βρέθηκε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης και αποδείχτηκε ότι ο Ήτον είχε κάνει πραγματική κοπτοραπτική στις δηλώσεις του μεγάλου φιλόσοφου. Έτσι, ο “Νew Statesman” και ο δημοσιογράφος ζήτησαν συγγνώμη και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι του πρόσφερε πίσω την θέση του. Το όνομά του αποκαταστάθηκε αλλά δυστυχώς ο Scruton, ήδη από τον Ιούνιο, πάλευε με τον καρκίνο.

Σήμερα, αυτή η αναγεννησιακή φιγούρα, που έγραψε πάνω από 50 βιβλία, που κάλυπταν μια πληθώρα θεμάτων (φιλοσοφία, τέχνη, αρχιτεκτονική, μουσική, πολιτική κλπ) έφυγε από την ζωή στα 75 του χρόνια αλλά είναι σίγουρο πως θα θυμόμαστε αυτόν και το ανεκτίμητο έργο του πολλά χρόνια αφότου οι θλιβεροί κατήγοροί του θα έχουν περάσει στην απόλυτη λήθη.

Roger Scruton (1944-2020), R.I.P.

Μοιραστείτε