ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 February, 2024
ΚεντρικήΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣαν σήμερα πέθανε ο Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ, ο δημιουργός του “Κόναν του Βάρβαρου”

Σαν σήμερα πέθανε ο Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ, ο δημιουργός του “Κόναν του Βάρβαρου”

του Βαγγέλη Σωτήρη

Ο ιρλανδικής καταγωγής Ρόμπερτ Χάουαρντ έμελλε να μείνει στην ιστορία ως “ο τελευταίος βάρδος”. Μυήθηκε στην επική ποίηση από τη μητέρα του. Οι θρύλοι της γης των προγόνων της τροφοδότησαν την αστείρευτη φαντασία του με τον πλέον παραγωγικό τρόπο. Στην σύντομη, πυρετώδη ζωή του κατόρθωσε να γράψει πεντακόσια έργα σε διάστημα δώδεκα ετών.

Στη μικρή πόλη του Cross Plains στο Τέξας ασχολήθηκε με την πυγμαχία, την ιππασία και το bodybuilding. Ευγενικός και ήσυχος άνθρωπος, με ιδιότυπη ψυχοσύνθεση, θα αρχίσει να εκδίδεται σε pulp περιοδικά από την ηλικία των δεκαοχτώ ετών. Η συχνή αλληλογραφία με τον Λάβκραφτ και τον Κλαρκ Άστον Σμιθ, θα επηρεάσουν τα θέματα των βιβλίων και των διηγημάτων του.

Σύντομα θα διαμορφώσει το προσωπικό του ύφος, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως ηρωική φαντασία και θα δημιουργήσει και τον πιο γνωστό του ήρωα. Τον Κόναν, τον λεγόμενο βάρβαρο. Έναν μελαγχολικό σφαγέα που θέλει να υποτάξει οτιδήποτε του αντιτίθεται με όπλο την ωμή δύναμη.

Οι αρχέγονοι τρόμοι του Χάουαρντ εντάσσονται σε μια κοσμοθεωρία που θέλει το καλό σε αιώνια διαμάχη με το αβυσσαλέο κακό. Οι σκοτεινές δυνάμεις και οι βάρβαροι ήρωες, προϋπήρξαν του πολιτισμού, προϋπήρξαν του μύθου. Ο συγγραφέας εντόπισε στη μυθολογία, ειδικά την κέλτικη, τα σπέρματα ενός χαμένου ιστορικού κύκλου που προετοίμασαν την αυγή του πολιτισμού μέσα από ανηλεείς συγκρούσεις. Το αρχέτυπο του αδάμαστου, ηθικά καθαρού, ήρωα που μάχεται ασταμάτητα με υπανθρώπινες μορφές, μάγους και τέρατα διαφαίνεται σε όλα του σχεδόν τα έργα.

Για τον Χάουαρντ, η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η βαρβαρότητα. Ο πολιτισμός είναι μια ατυχής σύμπτωση. Ο χρόνος κάνει κύκλους και οι εποχές αλλάζουν, το μόνο αναλλοίωτο, η ηρωική ψυχή.

Ο ίδιος είχε πει ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν χειρότερους τρόπους από τους άγριους διότι ξέρουν ότι μπορούν να είναι αγενείς χωρίς να τους αποζημιώσει κάποιος με ένα ανοιγμένο κρανίο.

Κατηγορήθηκε για ρατσισμό, καθώς στο έργο του μόνο η Άρια-λευκή φυλή έχει καθαρό χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούν συνήθως ως υπηρέτες του κακού. Μεγαλώνοντας, αυτές οι αντιλήψεις διαμορφώνονται και αλλάζουν, καθώς ο ίδιος πραγματοποιεί μια σειρά ταξιδιών σε ινδιάνικους καταυλισμούς της περιοχής και οι επιρροές του ανοίγονται μακρύτερα από το Τέξας.

Ήταν το 1936 όταν η μητέρα του έπεσε σε κόμμα λόγω χρόνιας αρρώστιας. Ο ίδιος θα αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι με το που έμαθε τα νέα. Η μητέρα του θα πεθάνει τριάντα ώρες αργότερα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι έπασχε από κατάθλιψη και κάποιοι ότι δεν μπορούσε να φανταστεί μια ζωή δίχως τη μάνα του.

Όσο ζούσε δεν εκδόθηκε κανένα του έργο σε μορφή βιβλίου παρά μόνο σε περιοδικά φαντασίας της εποχής. Όταν το 1950 κυκλοφορεί το “Κόναν ο κατακτητής” ο Χάουαρντ θα βρει την αναγνώριση που του άξιζε.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Μοιραστείτε