ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
23 June, 2024
ΚεντρικήΜΟΥΣΙΚΗΠαρουσιάστηκε η “Υμνολογία των Ολοκαυτωμάτων”, το αφιέρωμα του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” στο 1821

Παρουσιάστηκε η “Υμνολογία των Ολοκαυτωμάτων”, το αφιέρωμα του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” στο 1821

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά στην Χίο, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη παραγωγή του 5ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, με τίτλο: «Η Υμνολογία των Ολοκαυτωμάτων».

Ομιλητές:

– Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Θεολόγος, Μουσικός.
– Μιχάλης Στρουμπάκης, Εκλ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην υμνογραφήματα ολοκαυτωμάτων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. και της Επανάστασης του 1821, ενώ έκανε αναφορά και σε σημαντικά κείμενα για την σχέση Εκκλησίας και Έθνους του Χιώτη λογίου Γεωργίου Θεοτοκά (1906-1966).

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Ο καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης αναφέρθηκε ειδικά στην Σφαγή της Χίου.

Παρουσίασε Ικετήριο Κανόνα στην Παναγία την Ελεούσα, ποίημα Ανδρέου Μάμουκα, εγκλείστου στην φυλακή μαζί με τον Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα, καθώς και ένα Κανόνα Νεκρώσιμο, ψαλλόμενο «ὑπὲρ πάντων τῶν ἐν τῆ ἁλώσει τῆς Ἑλλάδος τελευτησάντων», ποίημα Ανθίμου Ιερομονάχου Χίου Πουλάκη.

Στη συνέχεια, ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Κώστα Γανιάρη, θα απέδωσε, για πρώτη φορά, αποσπάσματα από τους δύο αυτούς Κανόνες, όπως τους τόνισε μουσικά ο καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική” είναι το μοναδικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην λόγια ελληνική μουσική

Παραθέτουμε το βίντεο της όλης εκδήλωσης, όπως το μετέδωσε απευθείας ο politischios.gr

Μοιραστείτε