ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Δεν βρέθηκαν άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
22 April, 2024
ΚεντρικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΕΣΤΙΒΑΛΠαρουσίαση: «Μουσική των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204»

Παρουσίαση: «Μουσική των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204»

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα) οι Εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Κούντουρα “Μουσική των Τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204”

Με την καταστροφική για το Βυζάντιο στρατιά της ∆΄ Σταυροφορίας έφτασαν στη Ρωµανία [σημ.:Τόσο στη ∆ύση όσο και στην Ανατολή εννοούσαν τη γη των Ρωµιών και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία] ορισµένοι Φράγκοι ποιητές. Ο τρουβέρος Κονόν ντε Μπετύν (Conon de Béthune), σηµαντικός Γάλλος ποιητής και συνθέτης, παρέµεινε στην Πόλη µετά την άλωση στις 13 Απριλίου του 1204 και υπήρξε υψηλόβαθµο στέλεχος της αυλής. Οι δύο Προβηγκιανοί τροβαδούροι  Ραιµπώ ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel) συνδέθηκαν µε το νεοσύστατο βασίλειο της Θεσσαλονίκης στην αυλή του Βονιφάτιου του Μοµφερρά. 

Στόχος του βιβλίου αυτού καθώς και του δίσκου ακτίνας που το συνοδεύει είναι η ανάδειξη των έργων τόσο του Ραιµπώ όσο και του Ελίας που σχετίζονται χρονικά και θεµατικά µε το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, σε µια προσπάθεια προβολής του πολιτιστικού, πολιτικού και ιστορικού περιβάλλοντος της Φραγκοκρατίας στην περιοχή µετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στα έργα πολιτικού και ιστορικού περιεχοµένου, τα οποία αναδεικνύουν χαρακτηριστικές πτυχές και ιστορικά γεγονότα των πρώτων χρόνων του βασιλείου της Θεσσαλονίκης (1204-1208). Γεγονότα, µάλιστα, τα οποία διασταυρώνονται και από άλλες πηγές της εποχής.

Η ηχογράφηση της µουσικής των τροβαδούρων έγινε µε το ειδικευµένο στην παλαιά µουσική σύνολο Ex Silentio, το οποίο εδώ και δεκαπέντε χρόνια µελετούν και αναβιώνουν µουσική από τον 12ο µέχρι και τον 18ο αιώνα.

Τους Ex Silentio αποτελούν:  

Φανή Αντωνέλου: φωνή
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος & διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς: ούτι
Ηλέκτρα Μηλιάδου: βιέλα
Νίκος Βαρελάς κρουστά

Tα τραγούδια του CD είναι:
1. Ara pot hom conoisser Raimbaut de Vaqueiras [15:49]
2. Helias Cairel, Vida [01:24]
3. Pois chai la fuoilla Elias Cairel / Bernart de Ventadorn [07:40]
4. No m’agrad’iverns ni pascors Raimbaut de Vaqueiras [13:44]
5. Planh improvisation on a melody by Raimbaut [02:13]

Tο βιβλίο-CD θα παρουσιάσουν η μουσικολόγος Ίρμγκαρντ Lerch-Καλαβρυτινού και ο μεταφραστής Σταύρος Δεληγιώργης.
Συμμετέχει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Βαμβούκος.

Μοιραστείτε