ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθήστε μας:
5 July, 2020
ΚεντρικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΨευδεπίγραφο το ποίημα του Ελύτη με το οποίο μας αποχαιρέτησε ο Τσιόρδας

Ψευδεπίγραφο το ποίημα του Ελύτη με το οποίο μας αποχαιρέτησε ο Τσιόρδας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωναϊό, το 21 Μαρτίου 2020, απηύθυνε αυστηρή έκκληση σε όλους ζητώντας να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς, και επικαλέστηκε ένα στίχο από τα “Ανοιχτά Χαρτιά” του Οδυσσέα Ελύτη («Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος»), αλλά και ένα στίχο από την συλλογή «Ήλιος ο Πρώτος» («Η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας».

Ήταν όντως μια συγκινητική παρέμβαση του σεβαστού καθηγητή.
Γι’ αυτή την ποιητική παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα είχαμε γράψει εδώ.

O Eλύτης του Σωτήρη Τσιόδρα

Xθές, Τρίτη 26 Μαϊου 2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, με στίχους που απέδωσε στον  Οδυσσέα Ελύτη,.

«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ………………………………..
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.

Θύμα ψευδεπίγραφου ποιήματος του Ελύτη έπεσε ο κύριος Τσίοδρας

Όμως οι στίχοι δεν είναι του Ελύτη. Αποδίδονται ψευδεπίγραφα σε αυτόν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται, δυστυχώς, στο διαδίκτυο και αφορά ιδιαιτέρως στον νομπελίστα ποιητή μας. Θύμα αυτού του πλαστού Ελύτη έπεσε και ο Σωτήρης Τσιόδρας άθελά του.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου έγραψε προ καιρού στο περιοδικό “χάρτης”, για το συγκεκριμένο ποίημα (“Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία”), γύρω από το οποίο έχει γίνει ένα γνωστό, πια, γαϊτανάκι αναδημοσιεύσεων:

“Είναι καιρός που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κείμενο –ποίημα το ονομάζουν– απλοϊκού ύφους, με θέμα τάχα την απλότητα, του οποίου η πατρότητα ψευδώς αποδίδεται στον Ελύτη! Θα ήταν ίσως μόνο μια ανόητη κίνηση ενός αφελούς που ξύπνησε ένα πρωί και είπε να δώσει στις ιδέες του επίφαση κύρους και συνάμα να γελάσει με την ημιμάθεια των άλλων· γίνεται όμως κακόβουλη πράξη γιατί αφ’ ενός μεν προσβάλει τον ποιητή, όταν ψευδώς του αποδίδεται κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει γράψει, αλλά αφ’ ετέρου παραπλανά νέους ή και αθώα καλοπροαίρετους χρήστες του διαδικτύου, που δεν έχουν ίσως την γνώση, ή τα αντανακλαστικά για να καταλάβουν απ’ την πρώτη φράση πόσο απέχει ο συγγραφέας του κειμένου από τον ποιητή!

«Τρώγε την πρόοδο, έλεγε ο Ελύτης, και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της»! Αρκεί να ξέρεις κάποτε και να τα φτύνεις, θα πρόσθετα τώρα πια.”

Μοιραστείτε